Filippo Mazzola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFilippo Mazzola

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1460 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Parma (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1505 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (44/45 anys)
Parma (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1491 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata –  1505 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
MovimentRenaixement Modifica el valor a Wikidata

Filippo Mazzola, de vegades conegut com a Filippo Dell'Erbete (Parma, 1460 - ibíd, 1505), va ser un pintor italià del Renaixement, recordat sobretot per ser el pare del molt més cèlebre Francesco Gerolamo Mazzola, el Parmigianino.

Biografia[modifica]

Es coneixen poques dades de la vida de Mazzola. Es va formar com a pintor al costat de Francesco Tacconi, de qui va adoptar un estil bellinià que va seguir durant tota la seva carrera. També va estar prop d'artistes com Alvise Vivarini o Cima da Conegliano, encara que com a retratista es pot citar com el referent més proper a Antonello da Messina. No obstant això, el seu modelatge de les figures sempre va ser massa dur, amb volums gairebé geomètrics. El colorit és similar al de l'Escola veneciana contemporània. Tot i que va ser un artista de limitada imaginació en les seves composicions religioses, té almenys una notable capacitat d'observació del natural en els seus retrats.

Va realitzar Mazzola diverses còpies de Bellini, encara que algunes tal vegada a partir d'obres d'altres artistes. El seu assoliment artístic més gran tal vegada és l'ambiciós políptic conservat a Cortemaggiore.

Va morir víctima d'una epidèmia de pesta que va assolar Parma el 1505. Va deixar orfe al seu petit fill Francesco, que seria criat pels seus oncles Pier Ilario i Michele Mazzola. Amb el temps també seria pintor i aconseguiria fama amb el nom de Parmigianino.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filippo Mazzola