Flip chart

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un flip chart

Un flip chart o bloc de cavallet o s un article de papereria que consisteix en un bloc gran de fulls de paper. Normalment es fixa a la vora superior d'una pissarra blanca o es recolza en un trípode o en un cavallet de quatre potes. Aquests flip charts s'utilitzen habitualment per a presentacions. El text sol ser escrit a mà amb rotuladors i s'hi poden incloure figures o gràfics. El presentador dona la volta a cada full per continuar en una pàgina nova.

Tipus[modifica]

Tot i que generalment es recolza en un trípode, els flip charts poden tenir altres formes. Algunes d'aquestes són:

  • Trípode metàl·lic (o cavallet): sol tenir 3 o 4 potes metàl·liques que s'uneixen entre si en una extremitat. A dues d'aquestes potes s'adjunta un tauler de suport per suportar el block de paper gran. Aquest és el tipus més comú de suport de flip charts.
  • Flip chart autònom: s'assembla a una gran caixa amb forma de triangle isòsceles recolzat sobre la taula; com un llibre obert un angle de 270° sobre un tauler. El paper es gira d'un costat de la part superior de la caixa triangular a l'altre.
  • Muntatge metàl·lic sobre rodes: sol tenir un tauler pla per suportar el bloc de paper i es munta sobre una o dues potes que després tenen un joc de rodes. L'avantatge d'aquestes formes més recents de suports és que fan més fàcil transportar el flip chart d'un lloc a un altre, i n'hi alguns automatitzats amb servomotors.[1]

Ús[modifica]

S'utilitzen una varietat de mides de paper, des del emprats en cavallets recolzat a terra, fins a les versions més petites de sobretaula, sempre subjectes a les mides de paper adoptades per cada país. Aquestes mides solen incloure A1, B1, 25" x 30" fins a 20" x 23".[2]

Els flip charts s'utilitzen en molts escenaris i actuacions diferents, com ara:[3]

  • en qualsevol tipus de presentació improvisada amb papers en blanc modificant temes sobre la marxa
  • en presentacions on els blocs de paper poden estar pre-escrits amb informació sobre un tema determinat
  • per poder captar i registrar informació en reunions i sessions de pluja d'idees.
  • per a l'ensenyament en general a les aules d'institucions docents de qualsevol tipus
  • per al planteig d'estratègies en l'entrenament d'equips esportius
  • com una pissarra de dibuix creatiu per a estudiants d'art
  • com una paleta per a artistes en classes de "dibuix en viu".
  • per registrar la informació rellevant a les plantes de fabricació

Alguns flip charts poden tenir una versió reduïda de la pàgina orientada al públic impresa a la part posterior de la pàgina anterior, cosa que permet que el presentador vegi el mateix que està veient el públic. Altres tenen notes didàctiques impreses al dors.

Història[modifica]

La patent més antiga coneguda d'un flip chart és del 8 de maig de 1913.[4] Els flip charts s'utilitzen des de la dècada de 1900, el primer ús registrat d'un flip chart és una foto de 1912 de John Henry Patterson (1844-1922), director general de NCR mentre es dirigia al 100 Point Club al costat d'un parell de flip charts a rodes.[5] El flip chart que coneixem (en una pissarra blanca petita) va ser inventat per Peter Kent als anys 70. Peter Kent va ser el fundador i CEO del grup de comunicacions visuals Nobo plc, que va ser la primera empresa a posar els grans trossos de paper sobre pissarres blanques, en lloc d'altres materials.

Flip chart digital[modifica]

Actualment s'han desenvolupat flip charts d'escriptura digital que a part de mostrar-ho al públic capta paraula per paraula tot el que s'escriu a mà.[6] El grup d'acció per a discapacitats "Armless" ha afirmat que es tracta d'un important pas endavant perquè els col·lectius amb discapacitat tinguin conferències com les persones sense discapacitat.

Referències[modifica]

  1. Peltier, T.R.. Information Security Fundamentals. CRC Press, 2013, p. 118. ISBN 978-1-4398-1063-7. 
  2. «Search Flip Chart». Arxivat de l'original el 2011-06-04. [Consulta: 5 maig 2013].
  3. http://www.staples.com/flipi+chart/directory_flipi+chart?
  4. Patent US1087336 USPTO
  5. The Patterson Principles of Selling, by Jeffrey Gitomer, 2014 (page 53)
  6. «Samsung Flip - Interactive Digital Flipchart». YouTube, 13-03-2018. [Consulta: 28 març 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flip chart