Flopasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'enzimFlopasa

Les flopases són una família d'enzims que transporten lípids per la membrana cel·lular.[1] Les flipases transporten fosfolípids de la capa interior de la membrana cap a l'exterior i en canvi les flopases o fan l'acció contrària, és a dir de la capa exterior a l'interior, com que aquesta acció va en contra del gradient de concentració requereix un consum d'energia i es fa servir ATP. Les flopases transporten una gran varietat de lípids amfifílics, especialment el colesterol i l'esfingomielina.

Hi ha un gran nombre de malalties lligades a defectes en les flopases i flipases. La malalaltia de Tangier causa cumulacions de colesterol en diversos teixits i porta a problemes cardiovasculars.

En anglès les accions de les flipases i flopases es descriu amb les paraules flip i flop i d'això en deriva el nom científic de flipases (en anglès:flippases) i flopases(floppases).

Referències[modifica]

  1. Hankins, Hannah M.; Baldridge, Ryan D.; Xu, Peng; Graham, Todd R. «Role of flippases, scramblases, and transfer proteins in phosphatidylserine subcellular distribution» (en anglès). Traffic, 16, 1, 2015, pàg. 35–47. DOI: 10.1111/tra.12233. ISSN: 13989219.