Vés al contingut

Florestina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el gènere de plantes. Si cerqueu les habitants de la Floresta, vegeu «la Floresta».
Infotaula d'ésser viuFlorestina Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereFlorestina Modifica el valor a Wikidata
Cass., 1815
Tipus taxonòmicFlorestina pedata
Espècies

Florestina és un gènere de plantes fanerògames inclòs a la família de les asteràcies. Comprèn deu espècies descrites i només vuit d'acceptades.[1][2] Es distribueix des del sud dels Estats Units fins a Nicaragua. El gènere va ser descrit per Alexandre Henri Gabriel de Cassini i publicat en Bull. Sci. Soc. Philom. París 1817: 11. 1817.[3] L'espècie tipus és Florestina pedata (Cav.) Cass.

Són herbes anuals que arriben a una grandària de 0,3-0,6 (-1) m d'alt, amb arrel axonomorfa, tiges purpúries, erectes, ramificades a la part superior, denses i curtament pubescents i estipitades - glandulars, ambdós tipus de tricomes patents als angles rectes cap a la tija. Fulles simples, peciolades i oposades de la meitat de la tija cap avall, tornant-se sèssils, bracteïformes i alternes cap a la part superior, triangulars a ovades, 2-8 cm de llarg i 1-6 cm d'ample, àpex arrodonit a agut, base truncada o fins a alguna cosa cordada, crenat - dentades, pubescents. Capítols en peduncles llargs, arreglats irregularment en un patró dicòtom; capítols discoides, obcònics, ca l[Cal aclariment] cm d'alt; filàries 7-9, en una sèrie, àmpliament traslapades lateralment, patent - pubescents i estipitat-glandulars com les tiges i peduncles, 5 (-9) mm de llarg, purpúries, marges escariosos; receptacles nus; flòsculs 20, perfectes; corol·la tot just desigualment pentalobada, no veritablement zigomorfes, almenys en material d'herbari, 4-4,5 mm de llarg, rosades o purpúries. Aquenis obpiramidales o estretament cuneïformes, 4-5 mm de llarg, 4- angulats, cada cara 3- acostillada, tricomes incurvats i gairebé uncinades o absents; vil·là de vuit escates, amples i escarioses en base endurida, les quatre més llargues de fins a 4,5 mm de llarg, amb nervi principal excurrent, alternant amb 4 més curtes de fins a 3,5 mm de llarg i obtuses, ocasionalment totes de la mateixa longitud.[3]

A continuació s'enumeren les espècies del gènere Florestina acceptades fins a juny de 2012, ordenades alfabèticament. Per a cadascuna s'indica el nom binomial seguit de l'autor, abreujat segons les convencions i usos.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Flora of North America Editorial Committee, e. 2006. Magnoliophyta: Asteridae, part 8: Asteraceae, part 3. 21: i–xxii + 1-616. In Fl. N. Amer.. Oxford University Press, New York.
  • Molina Rosito, A. 1975. Enumeración de las plantas de Honduras. Ceiba 19(1): 1–118.
  • Stevens, W. D., C. Ulloa Ulloa, A. Pool & O. M. Montiel. 2001. Flora de Nicaragua. Monogr. Syst. Bot. Missouri Bot. Gard. 85: i–xlii,.