Fluorfosfohedifana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFluorfosfohedifana
Fórmula químicaCa₂Pb₃(PO₄)₃F
Epònimhedifana, fluor i fòsfor Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Blue Bell (Blue Bell claims; Hard Luck Mine; Hard Luck claims; Atkinson), Baker, Muntanyes de Soda Lake, Comtat de San Bernardino, Califòrnia, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BN.05
Dana41.8.4.3
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 9,640(1) Å; c = 7,012(1) Å;
Grup puntual6/m - dipiramidal
Colorincolor
Exfoliacióno observada
Fracturasubconcoidal
Tenacitatfràgil
Duresa4
Lluïssorsubadamantina
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Densitat5,445 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,836() nε = 1,824(5)
Birefringènciaδ = 0,012
Pleocroismeno pleocroica
Fluorescènciano fluorescent
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-068
SímbolFphdy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La fluorfosfohedifana és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de l'hedifana. Rep el seu nom per ser el mineral anàleg amb fluor de la fosfohedifana.

Característiques[modifica]

La fluorfosfohedifana és un fosfat de fórmula química Ca₂Pb₃(PO₄)₃F. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Es troba en forma de prismes hexagonals amb terminacions piramidals, de fins aproximadament 0,5 mil·límetres de longitud; en intercreixements sub-paral·lels i grups irregulars. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4. És l'anàleg amb fluor de la fosfohedifana.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la fluorfosfohedifana pertany a «08.BN - Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida gran, (OH, etc.):RO₄ = 0,33:1» juntament amb els següents minerals: alforsita, belovita-(Ce), dehrnita, carbonatohidroxilapatita, clorapatita, mimetita-M, johnbaumita-M, fluorapatita, hedifana, hidroxilapatita, johnbaumita, mimetita, morelandita, piromorfita, fluorstrofita, svabita, turneaureïta, vanadinita, belovita-(La), deloneïta, fluorcafita, kuannersuïta-(Ce), hidroxilapatita-M, fosfohedifana, stronadelfita, miyahisaïta i arctita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Blue Bell, a Baker, al comtat de San Bernardino (Califòrnia, Estats Units). També ha estat descrita a la mina Gottesehre, a Urberg, i a la mina Haus Baden, a Sehringen, tots dos indrets a la Selva Negra (Alemanya). Sol trobar-se associada a altres minerals com: cerussita, crisocol·la, fluorita, fluorapatita, goethita, guix, mimetita, òpal, fosfohedifana, plumbogummita, plumbofil·lita, plumbotsumita, quars i wulfenita.

Referències[modifica]

  1. «Fluorphosphohedyphane» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 agost 2016].