Fontarnauïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFontarnauïta

Cristalls de fontarnauïta trobats a la regió d'Anatòlia, Turquia
Fórmula química(Na,K)₂(Sr,Ca)(SO₄)[B₅O₈(OH)]·2H₂O
EpònimRamon Fontarnau i Griera Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaborats
Nickel-Strunz 10a ed.6.DA.60
Dana27.1.13
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·lícristalls aïllats o agrupacions, prismàtic
Estructura cristal·linaa = 6.458(2) Å, b = 22.299(7) Å, c = 8.571(2) Å, β = 103.05(1)°
Grup espacialgrup espacial P2₁/c Modifica el valor a Wikidata
Colorincolora, marró
Exfoliacióperfecta {010}
Tenacitatfràgil
Lluïssornacrada
Color de la ratllablanca
Diafanitattransparent a translúcida
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-096a Modifica el valor a Wikidata
SímbolFon Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La fontarnauïta és un mineral de la classe dels borats. Va ser descoberta l'any 2009 a la regió d'Anatòlia (Turquia), en un dels jaciments del Miocè més importants del món en borats minerals. Rep el seu nom del doctor Ramon Fontarnau i Griera (1944-2007), biolèg català de la Universitat de Barcelona, en reconeixement a la seva labor en les Unitats de Microscopia Electrònica de Rastreig, Microsonda Electrònica i Difracció de RX.[3]

Característiques[modifica]

La fontarnauïta és una sal doble (borat-sulfat) de sodi i estronci, amb continguts menors de potassi i calci, i es tracta del vuitè mineral borat sulfat identificat. Cristal·litza en el sistema monoclínic, formant cristalls aïllats o agrupacions de cristalls, amb seccions prismàtiques de menys de 5 mm de llarg. Més sovint mostra seccions pseudohexagonals de menys d'1 mm de diàmetre. La seva exfoliació és perfecta en l'eix paral·lel a {010}, i la seva lluentor és nacrada. El terme fontarnauïta va ser aprovat en el mes de setembre de 2014 per l'Associació Mineralògica Internacional.[4]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la fontarnauïta pertany a «06.DA: Neso-tetraborats» juntament amb els següents minerals: bòrax, tincalconita, hungchaoïta, fedorovskita, roweïta, hidroclorborita, uralborita, borcarita i numanoïta.

Formació i jaciments[modifica]

Unícament se n'ha trobat fontarnauïta en mostres de sondeig perforats a la població de Doğanlar, al sud-oest de la ciutat d'Emet, a la província de Kütahya, Turquia. Se n'ha trobat associat a altres minerals com colemanita, ulexita, hidroboracita, aristarainita, kaliborita, tunel·lita, anhidrita, celestina, guix, kalistrontita, thenardita, arsenopirita, orpiment i realgar.

Referències[modifica]

  1. «Fontarnauite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 gener 2015].
  2. García Veigas, Javier; Rosell, Laura; Alcobé, Xavier; Subias, Ignacio; Ortí, Federico; Gündoğan, Ibrahim; Helvaci, Cahit «Fontarnauite, a New Sulphate-Borate Mineral from the Emet Borate District (Turkey)». Macla. Sociedad española de mineralogía, setembre 2010, pàg. 97-98.
  3. «Acte de presentació de la fontarnauïta, el nou mineral descobert per experts dels CCiTUB i la Facultat de Geologia». Universitat de Barcelona, 03-02-2015.
  4. «IMA Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification (CNMNC)» (en anglès). Mineralogical Magazine, 78(5), 22, 2014, pàg. 1244 [Consulta: 5 febrer 2015].