Vés al contingut

Frònime

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeFrònime
Tipusésser humà Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugePolymnestus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareEtearc Modifica el valor a Wikidata
FillsBatos I Modifica el valor a Wikidata

Frònime (en grec antic Φρονίμη) va ser la mare de Batos, el fundador de la colònia de Cirene i el seu primer rei. Era filla del rei Etearc que regnava a la ciutat d'Axos, a Creta.

Etearc va quedar vidu i s'havia tornat a casar, i la madrastra de Frònime, per calumniar-la, la va denunciar al seu pare acusant-la de moltes coses, i en particular dient que era una disbauxada. El rei va creure la seva dona. Va cridar un comerciant de Thera anomenat Temisó, i li va fer jurar que faria allò que li demanaria. Temisó ho va jurar i el rei li va demanar que s'endugués la seva filla Frònime i que quan fos a alta mar la llancés per la borda. Temisó, obligat pel seu jurament, va endur-se Frònime, però no la volia matar. Va submergir-la al mar lligada amb una corda i la va treure immediatament. Després la va desembarcar a Thera i la va donar en matrimoni a un noble de l'illa anomenat Polimest, amb qui va tenir un fill, Batos.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 209. ISBN 9788496061972.