Francesc Alegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Alegre
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort1508 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótraductor, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Francesc Alegre i de Llobera (Barcelona, mitjan segle xvBarcelona, 1508/1511) fou un humanista català, considerat el darrer representant de l'humanisme català a Barcelona.[1]

Nascut d'una família de mercaders de Barcelona, l'any 1492 aconseguí el títol de ciutadà honrat.[2] Fou nomenat cònsol a Palerm el 1479 i entre els anys 1482 i 1489.[3] També ocupà càrrecs del Consell de Cent de Barcelona.[1]

Es conserven quatre obres originals seves, més una altra anònima atribuïda,[2] pertanyents al gènere al·legoricosentimental, d'estructura retòrica i escrites sota la influència dels italians i, a través d'ells, dels clàssics llatins. També fou traductor de Les metamorfosis d'Ovidi, que titulà Transformacions, i dels Commentarii tres de Primo bello Punico de Leonardo Bruni.[1]

Obres[modifica]

Obres originals

  • Somni recitant lo procés d'una qüestió enamorada[4]
  • Raonament[4]
  • Sermó d'Amor[4]
  • Requesta d'Amor recitant una alteració entre la voluntat i la raó[4]

Traduccions

Atribuïdes

  • Faula de les amors de Neptuno i Diana[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Francesc Alegre». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 TURRÓ, Jaume, « "Officium poetae est fingere": Francesc Alegre i la Faula de Neptuno i Dyana », Intel·lectuals i escriptors a la Baixa Edat Mitjana, ed. Lola Badia i Albert Soler, Barcelona, Curial Edicions Catalanes i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1994.
  3. Biografia de Francesc Alegre al web "mimesi"
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Bescós, Pere. Francesc Alegre. Obres menors. Universitat de Califòrnia-Santa Bàrbara: Publications of eHumanista, Monographs in Humanities, 20, 2019, p. 322. 
  5. Llibre digitalitzat de "Los quinze llibres de transformacions del poeta Ovidi" de Francesc Alegre
  6. FÀBREGA, Valentí. "L'eròtica ovidiana i l'humanista català: El mite d'hermafrodit en les "transformacions" de Francesc Alegre"
  7. Bescós, Pere. Publi Ovidi Nasó: Les metamorfosis. Versió catalana del segle xv de Francesc Alegre. Universitat de Califòrnia-Santa Bàrbara: Publications of eHumanista, Monographs in Humanities, 21, 2019, p. 466. 

Bibliografia: GASCÓN URÍS, Sergi. Jardinet d'Orats. B, Biblioteca Universitària, Ms. 151 (AITCC, 6). Departament de Filologia Hispànica i Informàtica-Departament de Filologia Catalana, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra 1998, ed. en microfitxes.