Francesco Napoletano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesco Napoletano
Biografia
NaixementFrancesco Galli
1470 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 agost 1501 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (30/31 anys)
Venècia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatItàlia
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1480 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata –  1501 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Artpintura
MovimentRenaixement
Influències
Obra
Obres destacables
Obres destacables

Madonna Lia (Castell Sforzesco Milà)

Francesco Napoletano, amb nom de naixement Francesco Galli (Nàpols, circa 1470-Venècia, 1501), va ser un pintor italià, alumne de Leonardo da Vinci.

Biografia[modifica]

Va ser un dels alumnes seguidors de Leonardo, el més enigmàtic però també el més dotat artísticament. En sabem molt poc i el seu catàleg és molt problemàtic. El punt de partida per a tractar de reconstruir la seva figura és una taula signada, exposada al Museu de Zuric, la Madonna in tron tra i Santi Giovanni Battista e Sebastiano. Fins a la descoberta d'alguns documents trobats al Fons Notarial de l'Arxiu de l'Estat de Milà, els historiadors estaven d'acord a pensar que Francesco era un alumne tardà de Leonardo. D'un document datat el 21 d'agost de 1501, situat a Venècia, es dedueixen algunes dades fonamentals sobre la seva vida: Francesco procedia de família napolitana, però no se sap amb certesa on va néixer de fet; en aquesta data, va ser probablement quan va morir i va deixar dos fills encara menors d'edat, cosa que suggereix que es va morir molt jove; el seu veritable cognom era Galli.

Un document de l'any següent aclareix les causes de la mort: Francesco va morir malalt de la pesta. Aquests documents han estat útils per a confirmar que Francesco va ser un dels primers seguidors de Leonardo; junt amb Boltraffio, Marco d'Oggiono i Salai, va formar part dels estudiants del primer taller de Leonardo a Milà l'any 1490.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

  • M.T. Fiorio, Francesco Napoletano (e Pseudo Francesco Napoletano) in I Leonardeschi, l'eredità di Leonardo in Lombardia, Milà, 1998 (italià).
  • P. C. Marani, Leonardo e i leonardeschi a Brera, Milà, 1987 (italià).

Enllaços externs[modifica]