Friedrich Grützmacher

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFriedrich Grützmacher

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r març 1832 Modifica el valor a Wikidata
Dessau Modifica el valor a Wikidata
Mort23 febrer 1903 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Dresden Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Leipzig
Dresden Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, professor d'universitat, violoncel·lista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatori de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsKarl Drexler Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVioloncel Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansLeopold Grützmacher Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: e5111424-1676-4b3c-924c-2dc2d354bb2c Discogs: 883659 IMSLP: Category:Grützmacher,_Friedrich Modifica el valor a Wikidata

Friedrich Wilhelm Grützmacher (Dessau, Anhalt, 1 de març de 1832 - Dresden, 23 de febrer de 1903) va ser un violoncel·lista alemany que es feu famós a la segona part del segle xix.

Grützmacher aprengué música amb el seu pare. Començà els seus estudis de violoncel amb Karl Dreschler, un dels deixebles de Dotzauer.

Només tenia setze anys quan es traslladà a Leipzig, i poc temps després ja era nomenat primer violoncel·lista de l'orquestra de l'Orquestra del Gewandhaus i professor del Conservatori, places que deixà per ocupar la mateixa situació en el de Dresden. Allà fou honorat també amb el títol de solista de la Reial Cambra.

Les composicions de Grützmacher figuren entre el millor que s'ha escrit per a violoncel, en la qual execució es distingia el seu autor per la seva grandesa. A aquestes qualitats s'ha d'afegir la d'haver sigut un excel·lent professor que va formar bons i nombrosos violoncel·listes, entre ells a Peter Brynie Lindeman o Hugo Becker[1] i el seu germà Leopold (1835-1900), que ocupà importants càrrecs en diverses corts alemanyes i escriví nombroses composicions per a violoncel.

Actualment se'l coneix per la seva edició del Concert per a Violoncel n. 9. de Boccherini. També se'l coneix per la reordenació de les Suites de Violoncel de Bach amb acords addicionals, passatges i adorns. Les seves cadències pels concerts de Boccherini i Joseph Haydn s'interpreten sovint encara el dia d'avui.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Friedrich Grützmacher
  1. Edita SARPE, Gran Enciclopedia de la Música Clásica, vol. I, pàg. 125. (ISBN 84-7291-226-4)