Moviment d'Alliberament Popular de Benishangul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMoviment d'Alliberament Popular de Benishangul
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

El Moviment d'Alliberament Popular de Benishangul (MAPB) o Benishangul People's Liberation Movement (BPLM) fou un grup armat d'Etiòpia que operava a la regió de Benishangul-Gumaz.

Khedir Ahmed Zayd, administrador d'Assosa (província creada pel Derg que abraçava el Benishangul) en nom del Derg, descontent amb el govern que havia empresonat a la noblesa local reconeguda en temps de l'imperi, va fugir al Sudan i va organitzar una milícia que es va dir Jebhah al Wataniyya, i al cap de poc es va convertir en el Moviment d'Alliberament Popular de Benishangul (1988) sota impuls del Front Nacional Islàmic (FNI/NIF) del Sudan dirigit per de Hasan al-Turabi que tenia per objectiu estendre l'islam cap a Etiòpia i Eritrea. A la zona de Benishangul-Gumaz (a l'altre costat de l'estat sudanès del Nil Blau) el nombre de musulmans estava augmentant. Les forces armades sudaneses (SAF) van establir un quarter general a Disa, al nord-oest de Damazin, la capital de l'estat del Nil Blau, per entrenar i fer arribar proveïments als grups dissidents als quals donava suport i entre aquestos el Benish­angul People’s Liberation Movement (BPLM), molt proper ideològicament del govern de Khartum i que tenia el suport d'algunes tribus (gumuz, koma, maa), i sobretot dels funj musulmans (o berta).

A l'inici dels anys noranta el MAPB tenia bases a Damazin, Kurmuk, Gisan, i Disa. Bona part del grup va quedar sota influència del FNI i va reclamar l'autodeterminació per Benishangul (com a preludi d'una unió amb Sudan). Per les seves operacions militars i d'algun grupuscles aliats, les infraestructures de la regió de Benishangul-Gumaz, incloent escoles i clíniques, van quedar destruïdes a la meitat dels anys noranta, però el 1996 una part del grup, dividit en faccions, es va acostar al governant Front Democràtic Revolucionari Popular Etíop/Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front (EPRDF); en una conferència es va decidir que el MAPB hauria de quedar lliure d'elements favorables al Front d'Alliberament Oromo, al Sudan i a oficials corruptes. Sota la direcció del EPRDF el MAPB i altres quatre partits ètnics de la regió de Benishangul-Gumaz, després de fer autocrítica, es van aliar al govern; el MAPB va ser refundat amb el nom d'Organització Democràtica Popular de Benishangul Etiòpia; dos dels partits menors que representaven als mao i als komo van unir-se en l'Organització Democràtica Popular Mao-Komo; els partits ètnics dels gumuz i dels boro-shinasha van subsistir tal com eren. Junts van formar una coalició amb el nom de Front Unit Democràtic Popular de Benishangul-Gumaz/Benishangul Gumuz People’s Democratic Unity Front (BGPDUF; amhara: የቤንሻንጉልና ጉሙዝ ሕዝቦች ዴሞክራሲዊ አንድነት?). Això va suposar de fet el canvi del poder de les elits benishangul (berta) a favor de les elits gumuz aliats al shinasha.

A les eleccions del 2000 ek Front va obtenir 71 dels 80 escons regionals; a les regionals del 2005 va aconseguir 85 dels 99 escons. El 2005 la facció dissident del grup, pro-sudanesa, que tenia dificultats per operar després de la guerra Etiòpia-Eritrea, va signar un acord amb el govern del Front Democràtic Revolucionari Popular Etíop i va donar suport al Front Unit Democràtic Popular de Benishangul-Gumaz per les eleccions generals del mateix 2005, en les que aquest va obtenir 8 escons (tots a la regió de Benishangul-Gumaz). Però el 2006 Moviment d'Alliberament Popular de Benishangul va trencar relacions amb el govern i va reprendre la lluita.

Bandera

Bandera[modifica]

La bandera inicial de l'organització fou adoptada com a bandera de l'estat. Posteriorment el Front Unit Democràtic Popular de Benishangul-Gumaz va adoptar una nova bandera. La facció prosudanesa del grup, que va conservar el nom hauria conservat la bandera de l'estat potser fins al 2005 però després és desconeguda.

Referències[modifica]