Frontera entre Burkina Faso i Ghana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Frontera entre Burkina Faso i Ghana
Característiques
Entitats Ghana Ghana Burkina Faso Burkina Faso
Extensió549 km
Història
Establiment1960
Coordenades9° 29′ N, 2° 41′ O / 9.49°N,2.69°O / 9.49; -2.69

La frontera entre Burkina Faso i Ghana és la línia fronterera composta de dos traçats, un sud-nord i un altre oest-est, que separa l'oest i nord de Ghana del sud-oest i el centre-sud de Burkina Faso a l'Àfrica Central, separant les regions ghaneses de Superior Oriental i Superior Occidental, de les regions burkinabes de Centre-Est, Centre-Sud, Centre Oest i Sud-Oest. Té 549 km de longitud.[1][2]

Al sud fa un trifini Ghana-Burkina Faso-Costa d'Ivori, segueix el riu Volta Negre fins al començament del tram oeste-est de la frontera. Aquest últim tram és gairebé rectilini i segueix prop del Paral·lel 11° nord al nord de Ghana, fins al trifini dels dos països amb Togo.

Dues de les quatre nacions implicades en la formació d'aquesta frontera, Burkina i Costa d'Ivori, són ex-colònies franceses que es van independitzar l'any 1960. El mateix any, l'antic Protectorat alemany de Togo, llavors dividit entre Togolàndia i el Togo Francès, va obtenir la seva independència. L'antiga colònia britànica de Ghana ja era independent des de 1957.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • (anglès) Hagberg, Sten & Tengan, Alexis B. (éd.), Bonds and Boundaries in Northern Ghana and Southern Burkina Faso, Uppsala, Acta Universitatis Upsaliensis, 2000, 197 p. (« Uppsala Studies in Cultural Anthopology, 30 »).
  • Volta River Basin Ghana & Burkina Faso, IUCN