Vés al contingut

Fruela de Cantàbria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFruela de Cantàbria

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 708 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Ducat de Cantàbria (Regne visigot) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 756 (<756 (Gregorià)) Modifica el valor a Wikidata (47/48 anys)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte
Dux visigot Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia asturlleonesa Modifica el valor a Wikidata
FillsBeremund I d'Astúries, Aureli Modifica el valor a Wikidata
ParePere de Cantàbria Modifica el valor a Wikidata
GermansAlfons I d'Astúries Modifica el valor a Wikidata

Fruela de Cantàbria o Fruela Pérez (? - ca. 758) va ser el segon fill del duc Pere de Cantàbria i germà del rei Alfons I d'Astúries.[1][2] Va ser el pare dels reis Aureli i Beremund I.

Biografia[modifica]

Segons les versions Rotense i Sebastianense de la Crònica d'Alfons III, va acompanyar el seu germà, el rei Alfons, en las incursions contra els invasors musulmans, aconseguint ocupar diferents ciutats, incloent Lugo, Tui, Porto, Braga, Viseu, Chaves, Ledesma i molts altres llocs.[3]

Descendència[modifica]

Va ser el pare de:[a]

Notes[modifica]

  1. El nom de la seva esposa no consta en la documentació. Podria ser, segons una hipòtesi de Christian Settipani, una tia d'Oriol d'Aragó, possiblement filla d'un Aureli, nebot distant del sant Eparqui. Això explicaria l'origen del nom del seu fill d'Aureli, tot i que simplement sigui un atestat de l'origen hispanoromà de Pedro de Cantàbria.[4]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Besga Marroquín, Armando. Orígenes hispanogodos del Reino de Asturias. Oviedo: Real Instituto de Estudios Asturianos, 2000. ISBN 84-8964-541-8. 
  • Martínez Díez, Gonzalo. El Condado de Castilla (711-1038). La historia frente a la leyenda. Valladolid: Junta de Castilla y León, 2004. ISBN 84-9718-275-8. 
  • Settipani, Christian. La noblesse du Midi carolingien: etúdes sur quelques grands familles d'Acquitaine et du Languedoc du IXe au XIe siècle, Toulousain, Perigord, Limousin, Poitou, Auvergne (en francès). Oxford: Oxford Unit for Prosopographical Research, 2004. ISBN 9781900934046.