Gallet de roca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGallet de roca
Rupicola Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCotingidae
GènereRupicola Modifica el valor a Wikidata
Brisson, 1760

Els gallets de roca són dues espècies d'aus d'Amèrica del Sud que formen el gènere Rupicola, a la família dels cotíngids (Cotingidae), dins l'ordre dels passeriformes.

Morfologia[modifica]

  • Fan una llargària aproximada de 27 cm.
  • Fort dimorfisme sexual, essent els mascles uns ocells tremendament vistosos, amb una forta coloració taronja o vermella i una gran cresta de plomes. Les femelles tenen colors molt més modests i crestes més petites.

Alimentació[modifica]

Bàsicament s'alimenten de fruites, però també formen part de la dieta els insectes.

Hàbitat i distribució[modifica]

Viuen en les selves humides tropicals i subtropicals, prop de serralades. No freqüenten la part superior dels arbres i viuen prop del terra. Habiten el nord d'Amèrica del Sud. Excepte durant l'època d'aparellament, aquests ocells són animals cautelosos i difícils de veure a la copa de la selva tropical. S'alimenten principalment de fruites i baies i poden ser agents importants de la dispersió per a les llavors de la selva tropical.[1]

Reproducció[modifica]

Com altres cotíngids tenen una conducta de festeig molt elaborada. Les femelles fan el niu en petites coves als penya-segats, on ponen 1 – 2 ous de color verdós. Crien en petites colònies i els mascles no participen gens de la cria.

Taxonomia[modifica]

El gènere Rupicola va ser introduït pel zoòleg francès Mathurin Jacques Brisson l'any 1760 amb el Gallet de roca de la Guaiana (Rupicola rupicola) com a espècie tipus.[2][3] El nom del gènere Rupicola és neollatí per "habitant del penya-segat" i combina el llatí rupes, rupis "rock" i -cola "dweller.[4]

Hi ha dues espècies de gallets de roca:[5]

Referències[modifica]

  1. Ecology of the Cock-of-the-Rock, de Haemig PD (2012) ECOLOGY.INFO 1 recuperat el 26 de gener de 2014
  2. Brisson, Mathurin Jacques. Ornithologie, ou, Méthode Contenant la Division des Oiseaux en Ordres, Sections, Genres, Especes & leurs Variétés (en french, latin). Paris: Jean-Baptiste Bauche, 1760. 
  3. Check-list of Birds of the World. 8. Cambridge, Massachusetts: Museum of Comparative Zoology, 1979, p. 306. 
  4. Jobling, J.A. «Key to Scientific Names in Ornithology». Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, 2019. [Consulta: 5 abril 2019].
  5. «Cotingas, manakins, tityras, becards». World Bird List Version 9.1. International Ornithologists' Union, 2019. [Consulta: 5 abril 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gallet de roca