Vés al contingut

Gel de grafè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El gel de grafè és el material més lleuger del món, és un aerogel amb una densitat de 0,16 mg/cm³, menys que l'heli (la densitat esmentada no inclou el pes de l'aire en l'estructura) És aproximadament 7,5 vegades menys dens que l'aire.[1] Va ser desenvolupat a la Universitat de Zhejiang a la Xina.

Antecessors[modifica]

Els nanotubs de carboni ofereixen una combinació d'elasticitat, resistència mecànica i baixa densitat, i aquestes propietats han estat explotades en escumes o aerogels basats en nanotubs. No obstant això, totes les escumes i aerogels desenvolupats fins ara a força de nanotubs es sotmeten a col·lapse estructural o deformació plàstica significativa, amb una reducció a la resistència de compressió quan són sotmesos a la tensió cíclica. Aquí, es mostra que un aerogel inelàstic fet de *nanotubs de carboni de paret simple es pot transformar en un material superelàstic recobrint-ho amb entre un i cinc capes de nano plaques de grafè.

Obtenció[modifica]

En lloc del mètode sol-gel i mètodes de la plantilla orientada generalment utilitzat per a crear aerogels, Gao i el seu equip van utilitzar un nou mètode d'assecat per congelació que va involucrar solucions d'assecat per congelació dels nanotubs de carboni i grafè per crear una esponja de carboni que es pot ajustar arbitràriament a qualsevol forma.

"Sense necessitat de plantilles, la mida només depèn de la del contenidor", va dir el professor Gao. "Contenidor més gran pot ajudar a produir l'aerogel en grandària més gran, fins i tot a milers de centímetres cúbics o més gran. "

Propietats[modifica]

Segons l'investigador responsable del projecte (Gao Chao), el gel de grafè és altament resistent, i flexible, capaç de comprimir-se i tornar al seu estat inicial múltiples vegades. L'aerogel de grafè recobert no exhibeix cap canvi en les propietats mecàniques després de més d'1 × 10⁶ cicles de compressió, i la seva forma original es pot recuperar ràpidament després de l'alliberament de compressió. D'altra banda, el revestiment no afecta la integritat estructural dels *nanotubs o la compressibilitat i la porositat de la xarxa de nanotubs. El recobriment també augmenta el mòdul de Young i el mòdul d'emmagatzematge d'energia en un factor de ~ 6, i el mòdul de pèrdua per un factor de ~ 3. Atribuïm la súper elasticitat i resistència a la fatiga completa a la capa de grafè enfortiment dels punts de reticulació existents o "nodes" en l'aerogel. El grafè és set vegades més lleuger que l'aire, i un 12% més lleuger que l'anterior posseïdor del rècord (aerographite). Un centímetre cúbic d'aerogel de grafè pesa només 0,16 mil·ligrams - o, un metre cúbic pesa només 160 grams.

Referències[modifica]

  1. Michelle Starr (March 25, 2013). "Graphene aerogel is the new world's lightest substance"

Enllaços externs[modifica]