Gens Fabrícia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La gens Fabrícia (en llatí Fabricia gens) va ser una gens romana originària probablement de la ciutat d'Aletrium al país dels hèrnics on el cognom Fabrici o la família Fabricii apareix encara al segle i aC i són mencionats per Ciceró.

El primer membre de la família que trobem a la història va ser Gai Fabrici Luscí que es va distingir en la guerra contra Pirros de l'Epir, quan els hèrnics es van revoltar contra Roma, però Aletrium, Feretium i Verulae van seguir fidels a Roma, i van poder conservar la seva pròpia constitució. Gai Fabrici Luscí va ser probablement el primer de la família que va abandonar el seu lloc de naixement i es va establir a Roma. A part d'aquest Fabrici, els altres membres de la família, i els seus descendents, tot i instal·lats a Roma, no van tenir mai càrrecs de responsabilitat, se suposa que perquè les gens patrícies i plebees romanes van impedir que pugessin dins la societat romana.

L'únic cognomen que se sap que van portar és el de Luscí (Luscinus) durant la república, i el de 'Veientó (Veiento) a l'imperi. Hi ha uns quants Fabrici sense cognomen.[1]

Referències[modifica]