Georgios Mavromikhalis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeorgios Mavromikhalis

Georgios Mavromikhalis, al museu de Història Nacional d'Atenes. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1800 Modifica el valor a Wikidata
Península de Mani (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1831 Modifica el valor a Wikidata (30/31 anys)
Nàuplia (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Membre de Filikí Etería
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
ConflicteGuerra d'independència de Grècia Modifica el valor a Wikidata
Altres
FamíliaMavromichalis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesPetros Mavromikhalis Modifica el valor a Wikidata  i Anna Benakis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIoannis P. Mavromichalis (en) Tradueix, Ilias Mavromichalis (en) Tradueix, Demetrios Mavromichalis (en) Tradueix, Anastásios Mavromichális i Panagiotitsa Mavromichalis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Condemnat perassassinat Modifica el valor a Wikidata


Georgios Mavromikhalis (en grec: Γεώργιος Μαυρομιχάλης); Mani, 1800 - 1831) va pertànyer a la Societat Amistosa, que va ser un grup secret creat el 1814 a Odessa l'objectiu del qual era la independència de Grècia, que en aquell moment es trobava sota el domini otomà. Fou també un dels presumptes assassins de Ioannis Kapodístrias.[1]

Biografia[modifica]

Nascut a Mani era el fill de Petros Mavromikhalis. Va viure a Istanbul per un llarg temps, ja que va ser enviat allà com a ostatge per garantir la lleialtat del seu pare cap al soldà. Des de 1818 s'havia unit a la Societat Amistosa.

Va prendre part en diverses batalles entre les quals la batalla de Dervenakion. El 1822, va viatjar amb el vell Germanós de Patres a Verona. L'anyl 1825 va ser capturat a Neokastro, però aviat va ser alliberat prometent lleialtat a Mani, promesa que no va complir.

Més tard va viatjar a Nàuplia, a la seva arribada allà va ser empresonat junt amb el seu oncle Katsis Mavromikhalis. Després d'aquesta situació i també perquè Ioannis Kapodístrias va tractar de comprovar els privilegis dels notables, Georgios Mavromikhalis i tota la família, van ser sotmesos a vigilància policíaca. El 27 de setembre de 1831 junt amb el seu oncle Constantí Mavromikhalis i la tolerància de la policia que custodiaven al governador, es va atribuir l'acusació que ell va matar a Ioannis Kapodístrias fora de l'església de Sant Spiridon a Nafplio, clavant-li un ganivet en el cor, mentre que el seu oncle va disparar al governador, a la part posterior del cap. Després va fugir a l'ambaixada de França, que ho va protegir de la gent que el perseguia. Més tard va ser lliurat a les autoritats per ser jutjat.

Condemnat per les seves accions va ser executat el 9 d'octubre a Nàuplia, en presència del seu pare, Petros Mavromikhalis, qui va ser empresonat per Augustinos Kapodístrias.

Referències[modifica]

  1. Verzijl, J.H.W.. International Law in Historical Perspective (en anglès). vol.6. Brill, 1968, p. 462–463. 

Bibliografia[modifica]

  • Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τόμος 17ος, p. 231 (1928) (grec)
    • Paroulakis, Peter H. The Greeks: Their Struggle For Independence. Hellenic International Press (1984). ISBN 0-9590894-1-1 (anglès)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Georgios Mavromikhalis