Vés al contingut

Glacera del Monêtier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGlacera del Monêtier
Imatge
TipusGlacera Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional dels Écrins Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaFrança Modifica el valor a Wikidata
Map
 44° 54′ N, 6° 24′ E / 44.9°N,6.4°E / 44.9; 6.4
SerraladaMassís dels Escrinhs Modifica el valor a Wikidata
Vista de la muntanya dels Agneaux i de la glacera del Monêtier

La glacera del Monêtier és una glacera francesa del Massís dels Escrinhs (Alps). Actualment, està separada en dos parts, la glacera central del Monêtier i la glacera oriental, o superior, del Monêtier, adossada a la dôme de Monêtier i al pic de Dormillouse.[1][2]

El nom prové del poble de Lo Monestièr de Briançon, situat als peus de la glacera a la vall de Guisane.[3]

Característiques[modifica]

Es troba a la banda oriental d’una carena lateral que discorre cap al sud-est des del massís de la Montagne des Agneaux i a través de la Pointe des Arcas (3.478 m) que baixa cap a la vall de Gyronda a Vauloïsa. Els primers camps que subministren la glacera s'estenen gairebé 3 km des de l'esmentada Muntanya des Agneaux al nord fins a la Dôme de Monêtier (3.404 m) al sud. Fins als anys vuitanta, la glacera, encara que dividida localment en 3 o fins i tot 4 parts per perxes rocoses, va formar un tot. La regressió que s'ha intensificat en les darreres dècades ha provocat que ara (2013) ja estigui dividida en dues parts separades: Glacier central du Monêtier al nord i Glacier oriental du Monêtier (o Glacier supérieur du Monêtier) al sud-est. Aquesta última és en el tram de la carena entre el Pic de Dormillouse (3.409 m) al nord i el Dôme de Monêtier al sud.

Les aigües de fusió de la glacera formen el rierol Grand Tabuc (aproximadament 5,5 km de longitud), que desemboca a la vila de Le Casset, a una altitud d’aproximadament 1500 m sobre el nivell del mar, fins a Guisane com a afluent del marge dret.

Ascendir des del Refugi du Glacier Blanc per la Glacera Blanca fins a la carena i baixar per la glacera Monêtier a la vall del Grand Tabuc és una popular excursió de muntanya des del centre del grup muntanyenc Écrins fins a la vall de Guisane.[4]

Referències[modifica]

  1. «Glacier du Monetier : Custom Object : SummitPost». [Consulta: 27 novembre 2020].
  2. «Glacier du Monêtier : Photos, Diagrams & Topos : SummitPost». [Consulta: 27 novembre 2020].
  3. «Vallée de la Guisane - Le Monêtier-les-Bains». [Consulta: 27 novembre 2020].
  4. «La traversée des Dômes de Monêtier… Prenez un peu de hauteur !» (en francès), 14-11-2017. [Consulta: 27 novembre 2020].