Goyo Jiménez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGoyo Jiménez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Gregorio Jiménez Tornero Modifica el valor a Wikidata
31 gener 1970 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Melilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsGoyo Jiménez Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Castella-la Manxa - dret (1988–1994)
Reial Escola Superior d'Art Dramàtic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhumorista, guionista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1988 Modifica el valor a Wikidata –

Lloc webgoyojimenez.es Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1631846 TMDB.org: 1063322
Facebook: Goyo-Jiménez-31536498873 Twitter (X): goyojimenez Instagram: goyojimenez Modifica el valor a Wikidata

Gregorio Jiménez Tornero (Melilla, 31 de gener de 1970), de nom artístic Goyo Jiménez, és un humorista, actor, presentador i director espanyol, conegut per col·laborar en diferents programes de televisió, però, sobretot, gràcies a la seva faceta com còmic de estand up comedy.

Biografia[modifica]

Goyo Jiménez, encara que nascut a Melilla, va ser criat a Albacete i se sol considerar natural d'aquesta ciutat manxega,[1] formant part del que se sol denominar humor manxec. És un artista que desenvolupa el seu treball en molt diferents disciplines. De 1988 a 1994 estudia de manera simultània, dret a la Universitat de Castella-la Manxa, i art dramàtic a la RESAD (Reial Escola Superior d'Art Dramàtic) de Madrid, amén de diferents cursos monogràfics —direcció escènica i escriptura dramàtica—.

Però la seva marxa artística havia començat temps enrere, de manera precoç, ja que als setze anys ja havia guanyat diversos premis de literatura, fotografia o vídeo. Però és el teatre la matèria que més l'atreu. Per això crea, amb disset anys, la seva pròpia companyia teatral, de caràcter amateur, amb la qual arriba a estrenar tres obres de la seva autoria i/o direcció. A partir de 1988 comença a treballar com a actor professional de teatre i, des de llavors, no deixa d'acumular una vasta i fructífera trajectòria interpretativa a l'escenari: companyies com La Fura dels Baus, Cómicos, Teatro de Malta, Teatro Capitano, Teatro Fénix, Cal Teatro, La Función Delta, etc, li permeten encarnar tota mena de personatges, dramàtics o còmics, en diferents propostes escèniques: Teatre grecoromà —Sòfocles, Eurípides, Aristòfanes—, teatre clàssic —Cervantes, Lope de Vega, Tirso de Molina, Calderón, Shakespeare, Molière, Zorrilla, etcètera—, o contemporànies —Woody Allen, Francisco Nieva, Ignacio Amestoy, Rosa Montero, entre altres—. Amb diversos d'aquests muntatges participa, així mateix, a nombrosos festivals i programacions internacionals —Almagro, Sardenya, Venècia, Florència, Verona, Pisa, Romania, Eslovènia, Bòsnia, Croàcia, etcètera—.

Seleccionat per a formar part del programa televisiu El club de la comedia,[2] es converteix en peça fonamental de diversos dels seus muntatges teatrals més famosos: 5hombres.com —durant tres anys va actuar en aquest reeixit espectacle, sent l'únic actor que va representar els cinc personatges—, 5hombresymujeres.com, Noche de cómicos i Los Irrepetibles de Amstel —espectacle d'improvisació teatral—.

Algun dels seus monòlegs més destacats com a còmic poden ser: Los canis, Los americanos o Ligar en EE. UU. Ell mateix es defineix com un «especialista en assumptes americans».[3]

De manera paral·lela, i com a autor i director de teatre, ha escrit i/o dirigit des de llavors dotze produccions, de les quals s'han realitzat més de nou-centes representacions. A aquestes cal unir els seus dos espectacles de estand up comedy, titulats Pasado imperfecto, ¡Aiguantulivinamérica! i By the way amb el qual es troba de gira en l'actualitat.

Des de l'inici de la seva emissió a TVE i fins a 2010 va ser codirector i guionista a La hora de José Mota, convertint-se en una peça fonamental per al programa.[4] En aquest espai televisiu va interpretar, a més, nombrosos papers de repartiment en múltiples sketches, però sobretot es va fer conegut per encarnar al vilà Capitán Fanegas / Nemesio Tornero, un malvat pagès amb uns «superpoders atàvics», els poders profunds manxecs.

Va presentar el programa de Cuatro No le digas a mamá que trabajo en la tele durant els seus quatre mesos de durada. L'espai va rebre crítiques diverses, fonamentalment pels seus continguts, i diversos canvis d'horari, fins que, finalment, va ser cancel·lat per falta d'audiència.[5]

El 2014 i 2015 va col·laborar a l'espai Zapeando de La Sexta. Des de setembre de 2016 presenta el programa de divulgació científica Órbita Laika a La 2, en substitució d'Ángel Martín.[6] Al novembre de 2017 va aparèixer al programa Samanta y... presentat per Samanta Villar.

Des de novembre de 2018 fins a febrer de 2019 presenta el concurs Código final a La 2.[7]

Monòlegs[modifica]

  • Los Americanos
  • Los Policías
  • Las Hostias
  • Callejeros
  • Los dibujos animados
  • La biblia estilo bricomania
  • ¿Estáis a gusto siendo españoles?
  • Me da vergüenza del más allá español
  • Nunca ligareis por culpa de la bolsa de asas
  • Ser joven es cuestión de actitud
  • A los tíos no nos gusta bailar
  • Aun nos queda mucho que aprender de América
  • Hola, soy tu hígado
  • Dentistas
  • La Tele
  • ¡Más difícil todavía!

Televisió[modifica]

Cinema[modifica]

Referències[modifica]