Graciela Chichilnisky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGraciela Chichilnisky

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 març 1946 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut de Tecnologia de Massachusetts
Universitat de Califòrnia a Berkeley - matemàtiques
Universitat de Califòrnia a Berkeley - matemàtiques
Universitat de Califòrnia a Berkeley - economia Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiJerrold Marsden i Gérard Debreu Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTopologia i economia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica, economista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat d'Essex
Universitat de Colúmbia Modifica el valor a Wikidata
Influències

Lloc webchichilnisky.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: graciela.chichilnisky Twitter (X): chichilnisky LinkedIn: graciela-chichilnisky-1a57848 Modifica el valor a Wikidata

Graciela Chichilnisky (1944, Buenos Aires, Argentina) és una economista i matemàtica argentino-estatunidenca, experta en canvi climàtic. És professora d'economia a la Universitat de Colúmbia.[1][2] Chichilnisky va ingressar al programa de doctorat en matemàtiques a l'Institut Tecnològic de Massachusetts. Després de traslladar-se a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, va completar el seu doctorat en matemàtiques al 1971. Després va obtenir un segon doctorat en economia l'any 1976. És coneguda per proposar i dissenyar el comerç d'emissions de carboni subjacent al Protocol de Kyoto.[3][4]

Estudis inicials[modifica]

Chichilnisky va néixer a Buenos Aires, filla d'immigrants jueus russos. Va tenir un fill quan cursava l'escola secundària. El juliol del 1966 el govern militar argentí va intervenir violentament la Universitat de Buenos Aires. El 29 de juliol, durant la Nit dels Bastons Llargs, va haver d'exiliar-se. Sense tenir cap títol universitari, Chichilnisky es va matricular al programa de doctorat en matemàtiques en l'Institut Tecnològic de Massachusetts, en la qual va ser-li atorgada la beca de la Fundació Ford.[1] Després es va traslladar a la Universitat de Califòrnia a Berkeley l'any 1968, on va completar el seu doctorat en matemàtiques al 1971, escrivint la seva tesi sota la supervisió de Jerrold E. Marsden. Després va obtenir un segon doctorat en economia al 1976 sota la supervisió de Gérard Debreu, un economista matemàtic, Premi Nobel d'economia.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Curriculum vitae from Columbia University, mayo de 2010, visto 17 de enero de 2011.
  2. Faculty listing, Columbia Economics Department, retrieved 2011-01-18.
  3. Fogg, Piper «A Lone Woman Takes on Columbia». Chronicle of Higher Education, 17-10-2003.. Also online at sexandtheivyleague.com.
  4. Siegle, Lucy «Graciela Chichilnisky's innovation: carbon capturing. The "architect of the Kyoto Protocol's carbon market" regulates the Global Thermostat». The Guardian, 14-11-2010.

Enllaços externs[modifica]