Grundmannita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrundmannita
Fórmula químicaCuBiSe₂
EpònimGünter Grundmann (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina El Dragón, Província d'Antonio Quijarro, Potosí, Bolívia
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 6,6362(5) Å; b = 4,2581(3) Å; c = 15,3691(9) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialpnma
Colornegre
Exfoliacióperfecta - {001}
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2 a 2,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Densitat6,582 g/cm3 (calculada)
Pleocroismefeble
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-038
Any d'aprovació2015
SímbolGdm
Referències[1]

La grundmannita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la calcostibita. Rep el nom en honor de Günter Grundmann (n. 1947, Berlín, Alemanya), de la Universitat Tècnica de Múnic, en reconeixement a la seva tasca pionera a la mina El Dragón.

Característiques[modifica]

La grundmannita és un selenur de fórmula química CuBiSe₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015, sent publicada per primera vegada el mateix any. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 2 i 2,5. És l'anàleg de seleni de l'emplectita. Les dues posicions independents del seleni es troben en concordança amb els dos llocs del sofre a l'emplectita isotípica. El bismut forma piràmides trigonals BiSe₃, mentre que el coure està present com a tetraedres CuSe₄ gairebé regulars.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu d'Història Natural de Londres (Anglaterra), amb el número de registre: bm 2015, 33.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina El Dragón, situada a la província d'Antonio Quijarro, dins el departament de Potosí (Bolívia). També ha estat trobada al jaciment de seleni d'Eselberg, a Estíria (Àustria), i a Hickeys Pond, a Terranova i Labrador (Canadà). Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Grundmannite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 novembre 2021].