Grup de l'ardennita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de l'ardennita
Grup de minerals

Ardennita-(As) Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.09.BJ
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Més informació
Referències[1]

El grup de l'ardennita és un grup de minerals de la classe dels silicats. Està format per quatre espècies: alpeïta, ardennita-(As), ardennita-(V) i kannanita; totes quatre cristal·litzen en el sistema ortoròmbic.

Espècie Fórmula
Alpeïta Ca₄Mn3+
2
Al₂(Mn3+Mg)(SiO₄)₂(Si₃O10)(V5+O₄)(OH)₆
Ardennita-(As) Mn2+
4
Al₄(AlMg)(AsO₄)(SiO₄)₂(Si₃O10)(OH)₆
Ardennita-(V) Mn2+
4
Al₄(AlMg)(VO₄)(SiO₄)₂(Si₃O10)(OH)₆
Kannanita Ca₄Al₄(AlMg)(SiO₄)₂(Si₃O10)(OH)₆

Ardennita-(Si) és com es coneix un membre d'aquest grup, no aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional, en el qual el lloc d'As(T4) està predominantment ocupat per silici. Aquesta substitució s’uneix a un augment del contingut de Mn3+ coordinat.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, els minerals del grup de l'ardennita pertanyen a "09.BJ: Estructures de sorosilicats amb anions Si₃O10, Si₄O11, etc.; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: orientita, rosenhahnita, trabzonita, thalenita-(Y), fluorthalenita-(Y), tiragal·loïta, medaïta, ruizita, kilchoanita, kornerupina, prismatina, zunyita, hubeïta i cassagnaïta.

L'alpeïta i la kannanita són dues espècies aprovades per l'IMA l'any 2016 i que només han estat descrites a les seves respectives localitats tipus. L'ardennita-(As) i l'ardennita-(V) han estat trobades en una trentena de jaciments de tot el planeta, sent espècies molt poc comunes.

Referències[modifica]

  1. «Ardennite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 abril 2021].