Vés al contingut

Grup de la claudetita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la claudetita
Grup de minerals

Cristall d'estibioclaudetita, una de les espècies del grup Modifica el valor a Wikidata
Epònimclaudetita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.04.CB
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Més informació
Referències[1]

El grup de la claudetita és un grup de minerals de la classe dels òxids. El grup està format per dues espècies: la claudetita, un òxid d'arsènic que dona nom al grup, i l'estibioclaudetita. Les dues espècies cristal·litzen en el sistema monoclínic.[2]

Espècie Fórmula
Claudetita As₂O₃
Estibioclaudetita AsSbO₃

Segons la classificació de Nickel-Strunz les dues espècies que integren el grup de la claudetita pertanyen a «04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitja» juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, akimotoïta, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-2N2S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiïta, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sil·lenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Referències[modifica]

  1. «Claudetite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 febrer 2024].
  2. Origlieri, Marcus; Pinch, William & Zito, Gary «Stibioclaudetite AsSbO 3 A New Mineral from Tsumeb, Namibia». logical Record, 40, 2, 2009 [Consulta: 24 febrer 2024].