Gruyères (Friburg)

Plantilla:Infotaula geografia políticaGruyères
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 46° 35′ 01″ N, 7° 04′ 55″ E / 46.58361°N,7.08194°E / 46.58361; 7.08194
Estat federatSuïssa

CantóCantó de Friburg

DistrictesDistricte de la Gruyère Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2.199 (2018) Modifica el valor a Wikidata (77,32 hab./km²)
Idioma oficialfrancès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície28,44 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perSarine Modifica el valor a Wikidata
Altitud810 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal1663 Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic026 Modifica el valor a Wikidata
Codi BFS2135 Modifica el valor a Wikidata
Lloc ISOS
IdentificadorISOS 1616

Lloc webgruyeres.ch Modifica el valor a Wikidata

Gruyères és un municipi suís del cantó de Friburg,[1] situat al districte de la Gruyère. El poble és famós per la producció de formatge Gruyère, protegit amb una AOC.

Geografia[modifica]

Gruyères està situat al centre dels pre-alps friburguesos, lla travessa el riu Sarine. La comuna dona el nom al llac de la Gruyère. Limita al nord amb els municipis de Bulle i Le Pâquier, al nord-est amb Broc, a l'est amb Charmey, al sud amb Bas-Intyamon i Haut-Intyamon, i l'oest amb Semsales, Vaulruz i Vuadens.

Història[modifica]

El castell de Gruyères és un dels més imponents de Suïssa, presideix majestuosament la ciutat medieval. Durant els segles XI i XVI hi van residir dinou comtes. L'últim comte, Miquel, va declarar-se en fallida el 1554. Els creditors de les ciutats de Friburg i Berna es van repartir les seves terres. El castell de Gruyères va esdevenir seu dels regidors de Friburg (1555-1798), dels prefectes (1804-1815) i, finalment, dels caps de districte, que van residir aquí fins a 1848. Ja a la venda, va passar a ser propietat de la família Bovy i, més tard, de la família Balland, que el van utilitzar com a residència estiuenca i, juntament amb els seus amics artistes, el van restaurar. En 1938, l'Estat de Friburg va adquirir el castell per fundar-hi un museu. Des de 1993, una fundació s'encarrega de la gerència del lloc i s'ocupa de la conservació i de la posada en valor dels edificis i de la col·lecció. La visita al castell ofereix un passeig a través de vuit segles d'arquitectura, d'història i de cultura. La planta arquitectònica es remunta a finals del segle xiii i reprodueix un sistema arquitectònic molt estès, anomenat "quadrat de Savoia". El final de segle xv marcarà una etapa gloriosa. El 1476, el comte Louis (1475-1492) participa en la Guerra de Borgonya en el bàndol dels Confederats. Després d'aquest fet històric, es duran a terme treballs de modernització: instal·lació de l'esplanada amb la seva capella, l'escala de caragol de pati interior i la transformació del cos de l'edifici. El castell perd així el seu aspecte de fortalesa i es converteix en una residència senyorial. Als segles XVII i XVIII, els corregidors de Friburg disposen interiors barrocs. A partir de 1850, J.-B. Camille Corot, Barthélemy Menn i altres reconeguts artistes pinten paisatges d'inspiració romàntica, així com escenes historicistes. Obres d'art fantàstic, exposicions temporals i animacions marquen el pas cap al segle XXI.

Gastronomia[modifica]

El formatge de Gruyères és el producte estrella del territori. Al poble hi ha diversos llocs on es pot adquirir i degustar Le Gruyère protegit per una AOC. També s'hi troben altres tipus de formatge com el Vacherin fribourgeois, també amb la denominació AOC.

Referències[modifica]

Llocs externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gruyères