Gualter II de Vexin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGualter II de Vexin
Biografia
Naixementc. 955 Modifica el valor a Wikidata
Mort1017 ↔ 1024 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Vexin Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAdele (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsRaül III de Valois, Oda de Vexin (en) Tradueix, Dreux de Vexin, Foulques Ier d'Amiens Modifica el valor a Wikidata
ParesGualter I de Vexin Modifica el valor a Wikidata  i Adela d'Anjou Modifica el valor a Wikidata

Gualter (Walthar) II de Vexin, anomenat el Blanc, mort entre 1017 i 1024, va ser comte de Vexin, de Mantes, d'Amiens i de Valois. Era fill de Gualter I de Vexin, comte de Vexin, d'Amiens i de Valois, i d'Adela, probablement d'Anjou.

Comte de Vexin, de Valois i d'Amiens[modifica]

Cap a 1006 va eximir les abadies de Jumièges i de Sainte-Wandrille, el que mostra bones relacions amb el ducat de Normandia i el bisbat de Rouen. Va negociar igualment el matrimoni del seu fill amb la germana del rei d'Anglaterra, refugiat a la cort de Normandia el 1013.

Va morir entre 1017 i 1024, en una època on el rei Robert II de França i Eudes II de Blois, comte de Blois, de Troyes i i de Meaux es van enfrontar, la qual cosa va poder influir en el repartiment entre els seus dos fills: Amiens i el Vexin per a Dreux, que va continuar sent fidel al Capet, i el Valois per a Raül, que es va acostar al Xampanyès.

S'havia casat cap a 980 amb una Adela, de la qual no se sap res, i va ser el pare de:

Comte de Gâtinais ?[modifica]

Gualter el Blanc tenia un germà anomenat Geoffroy o Jofré, citat el 987, el qual és sovint identificat a Jofré I del Gâtinais. Aquest Geoffroy o Jofré va morir cap a 992/997, deixant un fill de baixa edat. El Gâtinais fou llavors tingut per un comte del qual s'ignora el nom complet, el document mencionant-lo el 997 indica un nom començant per Wal... Aquest comte és identificat a Gualter II el Blanc, qui hauria estat així igualment comte del Gâtinais o almenys regent. Després d'ell, el Gâtinais fou tingut per Aubry el Tort, fill de Geoffroy o Jofré, citat per primera vegada el 1006.

Bibliografia[modifica]

  • Pierre Bauduin, La Première Normandie (Xe-XIe siècles)
  • Édouard de Saint Phalle, «Les comtes de Gâtinais aux Xe et XIe siècle», a Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéval, Oxford, Prosopographica et genealogica, 2000, 310 pàgs. (ISBN 1-900934-01-9), pàgs. 230-246

Enllaços externs[modifica]