Gumesind i Servodeu de Còrdova

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGumesind i Servodeu de Còrdova
Biografia
NaixementGumesindus, Gumesindo o Gómez; Servusdei, Servodeo
Segona meitat del segle ix
Toledo (Gumesind), Còrdova? (Servodeu)
Mort13 gener 852 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Còrdova (Andalusia)
SepulturaSan Pedro (Còrdova) (abans al desaparegut Monestir dels Sants Màrtirs) 
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església catòlica
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeMonestir dels Sants Màrtirs (Còrdova), Ermita de los Mártires (Còrdova)
Festivitat13 de gener
IconografiaAmb palma de martiri

Gumesind o Gómez (Toledo, s. IX - Còrdova, 13 de gener de 852) i Servodeu (Còrdova?) van ésser dos cristians mossàrabs, morts per no renunciar a la seva fe en 852. Són venerats com a sants per l'Església catòlica, com dos dels 57 Màrtirs de Còrdova.

Biografia[modifica]

Van viure sota el regnat d'Abd al-Rahman II, emir de Còrdova, i sant Eulogi de Còrdova narra el martiri de tots dos en una de les seves obres.

Gumesind era de Toledo, i va anar a Còrdova de nen amb els seus pares. Fou educat a la basílica dels Sants Faust, Genar i Marcial, on es feu clergue i fou ordenat diaca. Un cop ordenat sacerdot, fou rector a una parròquia a pagès, prop de la ciutat de Còrdova.

La religió cristiana era tolerada a la Còrdova musulmana, però sempre en l'àmbit privat: no se'n podia fer manifestació pública, ni predicar-la o intentar convertir d'altres persones. Un dia, Gumersind anà a la ciutat acompanyat d'un monjo anomenat Servodeu; foren denunciats com a cristians, acusats d'haver manifestat públicament la seva fe.

Van ésser condemnats a mort i degollats el 13 de gener de 852. Els seus cossos foren sebollits a l'església de San Cristóbal.

Veneració[modifica]

Venerats com a sants, la seva festivitat se celebra el 13 de gener. Les seves relíquies es guarden, amb les d'altres màrtirs contemporanis, a l'església de San Pedro de Còrdova.