Vés al contingut

Halbblut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaHalbblut
Fitxa
DireccióFritz Lang Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióErich Pommer Modifica el valor a Wikidata
GuióFritz Lang Modifica el valor a Wikidata
FotografiaCarl Hoffmann Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1919 Modifica el valor a Wikidata
Durada70 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalalemany
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema mut i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióAlemanya Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0010203 Filmaffinity: 325941 Allocine: 57617 Letterboxd: half-blood Allmovie: v148168 TCM: 490682 TMDB.org: 437822 Modifica el valor a Wikidata

Halbblut (La mestissa) és una pel·lícula muda alemanya del 1919. Va ser la primera que va dirigir Fritz Lang i està interpretada en els seus principals papers per Carl de Vogt, Ressel Orla i Carl-Gerhard Schröder. Aquesta pel·lícula es considera perduda.[1]

Argument[modifica]

Edward Scott (Carl Gerhard Schröder), en un viatge a Mèxic coneix a Juanita (Ressel Orla), una prostituta mestissa que treballa en un fumador d'opi. S'enamora d'ella i es casen.

De tornada a Europa, té una conversa amb el seu amic Axel van der Straaten (Carl de Vogt), qui li retreu el matrimoni, argüint que es pot tenir una mestissa com a amant, però no com a esposa. Edward no el contradiu i Juanita, qui escolta la conversa secretament, decideix venjar-se d'ells. A partir d'aquest moment provocarà al seu marit fent-lo embogir de gelosia i, reclòs en un manicomi, morirà.

Quant a Axel, caurà seduït per Juanita. Ella farà que perdi tota la seva fortuna en una sala de joc clandestina regentada per un altre mestís (Paul Morgan), actual amant de Juanita que intentaran fugir a Mèxic amb el botí, però Axel, desenganyat, la mata i acabarà condemnat per això i empresonat.

En aquesta primera pel·lícula dirigida per Lang ja apareixen alguns elements que el cineasta desenvoluparà més endavant, com l'obsessió sexual i la venjança femenina. El tema de la ideologia racial i els problemes socials són tan sols un pretext argumental[2]

Realització[modifica]

En 1918, Erich Pommer, fundador de la productora Decla (Deutschland éclair), va conèixer a Viena a Lang mentre aquest actuava en una obra de teatre, i li ofereix un contracte com a director artístic.[3] Lang es trasllada a Berlín. Allí, a més de llegir guions decidint quins eren acceptats, va escriure alguns que després serien portats a la pantalla.[4] Davant l'èxit d'alguns d'ells, Pommer li encarrega la direcció de la seva primera pel·lícula.

« «Mentre a Berlín esclatava la revolta d'Espartac, jo estava rodant la meva primera pel·lícula, Halbblut. El primer dia de rodatge, camí dels estudis, grups de revoltats armats paraven bruscament el meu cotxe, però hauria fet falta molt més que una revolució per a impedir-me posar en marxa la meva primera pel·lícula».[5] »

La pel·lícula va ser rodada íntegrament als estudis[1] de Decla a Berlín. Es va estrenar el 3 d'abril de 1919 al Marmorhaus de Berlín.[6]

« «La vaig fer en cinc dies: creu que pot ser bona? Vull dir que era la meva primera pel·lícula, jo volia fer-la, però... De pas, hi havia bons actors».[7] »

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Casas, Q.: Fritz Lang, pag. 80.
  2. Töteberg, M.: El cine de Fritz Lang, pág. 21.
  3. Töteberg, M.: íbid., pàg. 15.
  4. Töteberg, M.: íbid., pàg. 17.
  5. Töteberg, M.: íbid., pàg. 20.
  6. Fitxa de la pel·lícula en www.lost-films.eu. (En anglès)
  7. Bogdanovich, P.: Fritz Lang en América, pág. 108.

Bibliografia[modifica]

  • BOGDANOVICH, Peter. Fritz Lang en América. Fundamentos, 1991, 3ª ed., p. 160. 
  • CASAS, Quim. Fritz Lang. Cátedra, 1991, p. 272. 
  • TÓTEBERG, Michael. El cine de Fritz Lang. T&B Editores, 2013, p. 184. 

Enllaços externs[modifica]