Harmost

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Harmost (en llatí harmostus, en grec antic ἁρμοστής, literalment "conciliador") era el nom dels governadors que els espartans, després de la guerra del Peloponès, deixaven a les ciutats (Polis) conquerides, en part per garantir la submissió i en part per abolir el sistema democràtic; actuaven de fet com a tirans o reis, als quals alguns autors els assimilen. Probablement el nom era més antic, i devia designar els funcionaris enviats a les ciutats dels periecs per a garantir la seva submissió a Esparta.

La primera menció dels harmosts data de l'any 421 aC, quan es van instal·lar guarnicions a les ciutats d'Amfípolis i Torone, a Tràcia, després que Bràsides les va sotmetre. Després de la victòria d'Esparta sobre Atenes a la batalla d'Egospòtam l'any 405 aC, els espartans van situar harmosts al davant de guarnicions militars a la majoria de ciutats atenenques. Lisandre va ser encarregat pels èfors de situar-los, i també va organitzar governs oligàrquics locals dirigits per deu ciutadans escollits entre l'aristocràcia.

Els harmosts depenien dels èfors, i supervisaven les accions dels generals i recolzaven les oligarquies. Atenes va tenir una atenció especial, i quan l'harmost Cal·libi d'Esparta es va instal·lar a l'Acròpoli de la ciutat va donar suport al govern dels Trenta Tirans.

Entre els anys 399 aC i 396 aC van anar desapareixent del govern de les ciutats, en part pel desprestigi que representava per Esparta el seu despotisme i les seves arbitrarietats. L'any 387 aC, en els termes estipulats per la Pau d'Antàlcides, es va buscar una forma de controlar-los, però Esparta va insistir en nomenar-los i tenir-los sota el seu govern. No van desaparèixer fins després de la Batalla de Leuctra quan Tebes va vèncer a Esparta.

No se sap quant de temps durava el càrrec, però en el cas conegut de Citerodices, harmost de Citera, va ser d'un any, i és possible que aquesta en fos la durada, tot i que devia ser prorrogable.[1]

Referències[modifica]

  1. Daremberg, Charles Victor. «Harmostai» (en francès). Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio. [Consulta: 3-XI-2020].