Haworthiopsis tessellata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthiopsis tessellata
Haworthia tessellata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia tessellata Modifica el valor a Wikidata
Haw., 1824
Nomenclatura
Sinònims
Haworthiopsis tessellata Modifica el valor a Wikidata

Haworthiopsis tessellata, coneguda abans com Haworthia tessellata, és una espècie del gènere Haworthiopsis que pertany a la subfamília de les asfodelòidies. Ha estat considerada una subespècie del seu parent proper, Haworthiopsis venosa.

Descripció[modifica]

Haworthiopsis tessellata és una espècie suculenta perennifòlia de creixement lent que arriba als 15 cm d'alçada i de fins a 10 cm de diàmetre. És una planta sense tija; les fulles són sèssils fins a 5 cm de llargada, fins a 3 cm d'amplada a la base, carnoses, de textura ferma, àmpliament triangulars, fortament recurvades de color marró a verd i cuspidades a l'àpex. La part superior està marcada per sis línies verticals anastomoses de color verd pàl·lid, que formen un disseny quadrat i amb finestres. La part inferior se sol arrodonir lleugerament escabrida amb tubercles coriàtics elevats, especialment a la part superior on es disposen en fileres transversals, marges amb dents blanques recurvades. Les fulles són verdoses, formen una roseta i es tornen vermelloses a ple sol. A l'estiu apareixen petites flors blanques, en una inflorescència senzilla amb poques flors de fins a 50 cm d'alçada.[1]

Està molt relacionada amb Haworthiopsis granulata (restringida a l'extrem sud-oest de la seva àrea de distribució prop de Laingsburg) i amb Haworthiopsis venosa (una espècie restringida a un punt de la costa sud de Sud-àfrica).

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie estesa es pot trobar a l'interior àrid de Sud-àfrica, concretament a les següents províncies: Cap Septentrional, Cap Occidental, Cap Oriental, Estat Lliure i Nord-oest.[1] El seu hàbitat és el Karoo sec i plujós a l'estiu, on creix entre els arbustos i en zones rocoses. També creix fins al nord i al sud de Namíbia.

Taxonomia[modifica]

Haworthia tessellata va ser descrita per Adrian Hardy Haworth i publicada a Philosophical Magazine and Journal 64: 300, a l'any 1824.[2] i reubicada a Haworthiopsis com a Haworthiopsis tessellata per G.D.Rowley el 2013.[3]

Etimologia

Haworthiopsis: La terminació -opsis deriva del grec ὀψις (opsis), que significa 'aparença', 'semblant'[4] per la qual cosa, Haworthiopsis significa "com a Haworthia", i que honora al botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).

tessellata: epítet llatí que significa "tessel·lat o quadriculat, estampat com un mosaic, en al·lusió a la disposició de berrugues a la part posterior de les fulles".[5]

Varietats acceptades
  • Haworthiopsis tessellata var. tessellata. (Varietat tipus)
  • Haworthiopsis tessellata var. crousii (M.Hayashi) Gildenh. & Klopper, Phytotaxa 265: 15 (2016).:[6] Aquesta varietat és similar en aparença a la varietat típica, encara que molt més robusta i menys prolífera.[7]
Sinonímia
  • Haworthia tessellata Haw. (Basiònim/sinònim reemplaçat)
  • Aloe tessellata (Haw.) Schult. & Schult.f.
  • Catevala tessellata (Haw.) Kuntze
  • Haworthia venosa subsp. tessellata (Haw.) M.B.Bayer
  • Haworthia venosa var. tessellata (Haw.) Halda[8]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Bayer, M. Bruce «Haworthia venosa ssp. tessellata» (en anglès). Thougts and observacions on the genus Haworthia. Haworthia Updates. Lawrence. M. Loucka, 2013-2020. ISSN: 2306-0956 [Consulta: 11 desembre 2020].
  2. Haworthia tessellata a Tropicos
  3. «Haworthiopsis tessellata (Salm-Dyck) G.D.Rowley, Alsterworthia Int., Special Issue 10: 5 (2013).». [Consulta: 11 desembre 2020].
  4. «-opsis». [Consulta: 16 setembre 2020].
  5. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations |A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès). [Consulta: 29 setembre 2021].
  6. «Varietats en negreta de Haworthiopsis tessellata». World Checklist of Selected Plant Families. Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 29 setembre 2021].
  7. «Haworthiopsis G.D.Rowley» (en anglès). South Africa National Biodiversity Institute (SANBI). [Consulta: 7 ocxtubre 2021].
  8. «Sinònims de Haworthiopsis tessellata». World Checklist of Selected Plant Families. Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 29 setembre 2021].

Bibliografia[modifica]

  • Gibbs Russell, G. E., W. G. Welman, E. Reitief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. v. Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).
  • Natl. Cact. Succ. J. 32: 18 (1977).

Enllaços externs[modifica]