Henry Foster

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHenry Foster
Biografia
Naixementagost 1796 Modifica el valor a Wikidata
Woodplumpton (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort5 febrer 1831 Modifica el valor a Wikidata (34 anys)
Riu Chagres Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (ofegat al riu Chagres)
Sepulturariba del riu Chagres 
Dades personals
NacionalitatAnglaterra Anglaterra
Es coneix peroficial de la Royal Navy, explorador i científic
Activitat
Ocupacióexplorador, físic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarRoyal Navy Modifica el valor a Wikidata
Premis

Henry Foster (Woodplumpton, Preston, Lancashire, 1796Riu Chagres, Panamà, 5 de febrer de 1831) va ser un oficial naval britànic que va participar en expedicions a l'Àrtic i l'Antàrtida i va fer diverses observacions científiques notables.

Biografia[modifica]

El 1812 ingressà a la Royal Navy, servint en primer moment a bord del HMS York. En acabar les guerres napoleòniques va aprofundir en els estudis d'astronomia i geodèsia. Entre 1817 i 1819 va viatjar a bord del HMS Blossom en l'estudi de la desembocadura del riu Columbia i del riu de la Plata. Posteriorment, el 1823, formà part de la tripulació del HMS Griper, com a ajudant de l'astrònom Edward Sabine, el qual estudiava el camp gravitatori de la Terra. El 1824 va ser escollit membre de Royal Society.

Aquell mateix any, com a tinent, es va unir a l'expedició liderada per William Edward Parry a la recerca del Pas del Nord-oest, a bord del HMS Hecla. Allà va fer diverses observacions científiques en el camp del geomagnetisme i l'astronomia, així com sobre la gravetat del pèndol, pels quals, el 1827, va rebre la Medalla Copley, alhora que era ascendit a comandant. El 1827 participà en l'expedició britànica al Pol Nord dirigida per Parry, en la qual cartografià diverses zones de les illes Svalbard.

Entre desembre de 1827 i 1831 va ser comandant del HMS Chanticleer i dirigir la primera expedició estrictament científica a l'Antàrtida, estudiant àmplies zones de les Illes Shetland del Sud i, l'illa Decepció. Foster va morir ofegat el 1831 mentre realitzava diverses investigacions al riu Chagres, Panamà.

Port Foster, a l'illa Decepció, el mont Foster, a l'illa Smith duen el nom en record seu.

Bibliografia[modifica]

  • W.H.B. Webster: Narrative of a Voyage to the Southern Atlantic Ocean, in the Years 1828, 29, 30 Performed in H.M. Sloop Chanticleer, under the Command of the Late Captain Henry Foster, F.R.S. &c. by Order of the Lords Commissioners of the Admirality. 2 Bde., Bentley, London 1834
  • L.S. Dawson: Memoirs of hydrography, including brief biographies of the principal officers who have served in H.M. Naval Surveying Service between the years 1750 and 1885. Henry W. Keay, Eastbourne 1885, S. 122f

Enllaços externs[modifica]

  • «Henry Foster» (en anglès). famousamericans.net. [Consulta: 3 gener 2012].