Herdonea

Infotaula de geografia físicaHerdonea
Imatge
TipusCiutat antiga i jaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaItàlia Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 19′ 07″ N, 15° 37′ 30″ E / 41.3186°N,15.625°E / 41.3186; 15.625

Herdonea (grec antic: Ἐρδωνία) va ser una ciutat de l'interior de la Pulla, a una branca de la via Àpia que portava des Canusium a Beneventum. Era a 26 milles romanes (uns 40 km) de Canusium, segons l'Itinerari d'Antoní i la Taula de Peutinger. La ciutat es va unir als cartaginesos després de la batalla de Cannes.

El nom d'Herdonea es troba escrit de diverses maneres: Erdonias, a l'Itinerari d'Antoní, i Serdonis i Ardona en altres Itineraris.[1] No hi ha dubte que les Ardoneae que menciona Titus Livi[2] on Quint Fabi Màxim Berrugós va establir els seus quarters d'hivern l'any 214 aC, era només una corrupció del nom.

Es famosa a la història per haver estat l'escenari de dues derrotes romanes davant Hanníbal en només dos anys:

L'any 210 aC, com que Hanníbal no tenia confiança en la fidelitat de la ciutat, la va destruir, i va portar els seus habitants a Metapontum i Thurii. Més tard va ser reconstruïda, i en parlen Plini el Vell, Claudi Ptolemeu i Estrabó, però no va tenir importància. Sili Itàlic, a finals del segle i, diu que era un lloc desert i dessolat. Sembla que va tenir rang municipal i seguia existint al temps dels Itineraris al segle iv. Al segle ix els sarraïns la van destruir.

Les seves ruïnes encara existeixen, properes al llogaret d'Ordona, entre Bovino i Cerignola, a la carretera entre Nàpols i Òtranto.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Smith, William (ed.). «Hedonea». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 16 novembre 2022].
  2. Titus Livi. Ab Urbe Condita, XXIV, 20
  3. Titus Livi. Ab Urbe Condita, XXV, 21
  4. Titus Livi. Ab Urbe Condita, XXVII, 1