Hethum de Korikos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHethum de Korikos

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1235 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Poitiers Modifica el valor a Wikidata
Sparapet
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, estadista, militar Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósPremonstratencs Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Hethumiana Modifica el valor a Wikidata
FillsOshin de Korikos, Kostandin of Korikos (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Hethum de Korikos, conegut com a Aitó de Gorigos en català,[1] i també Aitó el Monjo (nascut entre 1230 i 1245 i mort després del 1314), fou un monjo armeni.

Membre de la família reial armènia (probablement nebot del rei Hethum I) que el 1305 es va fer monjo catòlic al convent dels premontres de Lapais a Xipre; aquesta decisió fou rebuda amb molta hostilitat per l'església armènia.

El 1307, durant la seva llarga estada a França, va dictar en francès medieval una obra dirigida al papa Climent V sobre la història i geografia d'Àsia, La Flor des Estoires d'Orient Flor de les històries d'Orient), que va ser traduït al llatí de l'època com a Flos historiarum terre Orientis, i al català de l'època com a La Flor de les Istòries d'Orient, entre altres idiomes.

Referències[modifica]

  1. Cifuentes i Comamala, Lluís. La ciència en català a l'Edat Mitjana i el Renaixement. Edicions Universitat Barcelona, 2006, p. 263. ISBN 8447531201. 

Bibliografia[modifica]

  • Aitó de Gorigos: La Flor de les Istòries d'Orient. Edició a cura d'Albert Hauf. Barcelona: Centre d'Estudis Medievals de Catalunya, 1989 (Biblioteca Escriny, Col·lecció de Textos Medievals Breus, 9).
  • Hauf i Valls, Albert G: "Història versus literatura: Apunts sobre Rodes, Grècia i l'Orient en textos catalans medievals. 2. El llibre La flor de les istòries d'Orient, d'Aitó de Gorigos", dins Els catalans a la Mediterrània oriental a l'edat mitjana, Maria Teresa Ferrer i Mallol (coord.), Institut d'Estudis Catalans, Secció Històrico-Arqueològica. Sèrie Jornades Científiques 11, 2003, p. 341 i següents.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hethum de Korikos