Hexabranchus sanguineus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHexabranchus sanguineus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumMollusca
ClasseGastropoda
OrdreNudibranchia
FamíliaHexabranchidae
GènereHexabranchus
EspècieHexabranchus sanguineus Modifica el valor a Wikidata
(Ruppell & Leuckart, 1828)

La ballarina espanyola[1] (Hexabranchus sanguineus) (que significa literalment "sis brànquies de color sang"), és una espècie de mol·lusc gastròpode marí de la familia Hexabranchidae[2] de gran mida i vistosos colors.

Morfologia[modifica]

Aquesta espècie de gran capacitat natatòria és un dels més grans de tots els nudibrànquis. S'han trobat espècimens de fins a més de 40 centímetres de longitud.

El nom de l'espècie, sanguineus, fa referència al seu color roig brillant, si bé també existeix una variant groga.

Aquest nudibranqui disposa de dos mètodes de locomoció molt diferents: el rastreig i la natació. Quan s'arrossega, els laterals del mantell (els parapodis s'acumulen prop del cos. Per contra, quan l'animal neda aquests s'estenen i produeixen un espectacular moviment ondulatori que permeten a l'animal impulsar-se.

L'animal rep el nom comú de "ballarina espanyola" perquè el moviment de natació giratori i el color vermell del seu mantell recorden els moviments de la faldilla d'una ballarina de flamenc.

Distribució[modifica]

Es troba a tota la zona tropical de l'oceà Índic, Pacífic i el Mar Roig. També se'n troben exemplars al Mar Mediterrani.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hexabranchus sanguineus
  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 1r agost 2021].
  2. Rudman, W.B., 1999 (March 31) Hexabranchus sanguineus (Ruppell & Leuckart, 1828). [In] Sea Slug Forum. Australian Museum, Sydney