Hilario Nava y Caveda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHilario Nava y Caveda
Biografia
Naixement14 gener 1827 Modifica el valor a Wikidata
Gijón (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 desembre 1889 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Madrid
  Diputat al Congrés dels Diputats
29 d'abril de 1879 – 31 de març de 1884
CircumscripcióGijón

2 de gener de 1886 – 8 de març de 1886
CircumscripcióFregenal de la Sierra
Activitat
OcupacióEnginyer naval
PartitPartit Conservador[1]
Membre de
Família
CònjugeIsolina Ortega Zuazo Mondragón[2]
Premis

Hilario Nava y Caveda (Gijón, 14 de gener de 1827 - Madrid, 28 de desembre de 1889) fou un enginyer militar i polític asturià, diputat a Corts espanyoles durant la restauració borbònica i acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Biografia[modifica]

Estudià a l'Escola d'Enginyers Militars Inspector General del Cos d'Enginyers de l'Armada i Director de l'Escola Especial d'aquest Cos a Ferrol. Fou president de la Junta Especial de Construccions Navals i vocal de la Junta Superior Consultiva de Marina, i com a enginyer en 1863 fou l'autor dels plànols de la fragata blindada Numancia, la primera en fer la volta al món.

Fou elegit diputat del Partit Conservador a les eleccions generals espanyoles de 1879, 1881 i 1884.[3] Durant el seu mandat participà en la redacció del Codi de Comerç.[4] També fou secretari general del Ministeri de Marina d'Espanya i ministre militar del Consell Suprem de l'Armada. També fou vicepresident de la Societat Geogràfica de Madrid. En 1874 fou escollit acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, però va morir abans de prendre possessió de la plaça.[5] Entre altres condecoracions, va rebre l'encomana de nombre de l'Orde de Carles III, la gran creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica la Gran Creu del Mèrit Naval amb distintiu blanc i la placa i Gran Creu de l'Orde de Sant Hermenegild.

Referències[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Lucio del Valle

Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències
Medalla 12

1874-1889
Succeït per:
Juan Navarro Reverter