Hiroseïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHiroseïta
Fórmula químicaFeSiO₃
Localitat tipusmeteorit Suizhou, Xihe, districte de Zengdu, Suizhou, Hubei, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,0016(5) Å; b = 7,0031(3) Å; c = 4,8460(3) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialpnma
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-019
Any d'aprovació2019
SímbolHir Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La hiroseïta és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor de Kei Hirose (n. 1968), de la Universitat de Tòquio, per les seves contribucions fonamentals al descobriment de la fase postperovskita en particular i a la mineralogia de la perovskita del mantell en general.

Característiques[modifica]

La hiroseïta és un silicat de fórmula química FeSiO₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019, sent publicada per primera vegada el 2020. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És una espècie polimorfa de la clinoferrosilita i de la ferrosilita. A més és isostructural amb la bridgmanita, de la qual n'és l'anàleg amb ferro.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural de la Universitat de Florència, a Itàlia, amb el número de catàleg: 3238/i.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Suizhou, un conjunt de 12 pedres recollides la primavera de 1986 a la localitat xinesa de Xihe, al districte de Zengdu (Suizhou, Hubei).[2] Es va trobar en un gra ric en ferro en fusió d'impacte. El nucli d’aquest gra consisteix en cristalls d'hiroseïta en una matriu de periclasa amb ferro, envoltada per una solució sòlida de ringwoodita-ahrensita. El meteorit és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Hiroseite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 juliol 2021].
  2. «Suizhou meteorite (Suizhou L6 chondrite), Xihe, Zengdu District (Cengdou District), Suizhou, Hubei, China» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 juliol 2021].