Vés al contingut

Hundabrævið

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentHundabrævið
Tipusllei Modifica el valor a Wikidata
Vigènciasegle XIV Modifica el valor a Wikidata - 
Estatilles Fèroe Modifica el valor a Wikidata

L'Hundabrævið (en feroès "Carta dels gossos") és un text legal medieval elaborat a les illes Fèroe a mitjan segle xiv. En ell el Løgting (parlament) estableix les directrius sobre la possessió de gossos a les illes i quants d'aquests animals es permetien a cada poble. Els gossos eren acceptats únicament per a la cura del bestiar i si algun d'ells arribava a ocasionar algun dany o representava un perill per a alguna persona o els seus animals domèstics, es podia demanar davant la justícia l'execució del gos.[1]

Al no existir gaires referències sobre la història medieval de les Illes Fèroe, l'Hundabrævið és el primer document escrit en el qual s'esmenten diversos poblats de l'arxipèlag i serveix, per tant, per a traçar-ne els seus orígens. Els poblats esmentats al Hundabrævið són els següents (de nord a sud): Hattarvík, Kirkja, Viðareiði, Múli, Kunoy, Mikladalur, Húsar, Elduvík, Leirvík, Lamba, Nes, Skála, Strendur, Selatrað, Oyri, Eiði, Hvalvík, Kollafjørður, Vestmanna, Saksun, Nólsoy, Koltur, Miðvágur, Sørvágur, Gásadalur, Mykines, Skálavík, Húsavik, Dalur, Skarvanes, Øravík, Porkeri, Vágur i Fámjin.[2] Se sap que algunes d'aquestes aldees són bastant més antigues, però no són esmentades en documents anteriors, com el Seyðabrævið (Carta de les ovelles) o el Færøyingesaga (Saga dels feroesos).

Referències[modifica]

  1. «HISTORIC WRITINGS» (en anglès). Oficina de Filatèlia Feroesa, 11-03-2006. Arxivat de l'original el 2007-09-30. [Consulta: 15 febrer 2019].
  2. «Heimabeiti» (en feroès). Arxivat de l'original el 2015-07-15. [Consulta: 30 setembre 2019].