Vés al contingut

Ibn al-Bannà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbn al-Bannà
Nom original(ar) ابن البناء المراكشي
(ar) ابن البناء المراكشي, أحمد بن محمد بن عثمان Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ar) ابن البناء المراكشي, أحمد بن محمد بن عثمان Modifica el valor a Wikidata
29 desembre 1256 Modifica el valor a Wikidata
Marràqueix (Califat Almohade) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 juliol 1321 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Marràqueix (Dinastia marínida) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballÀlgebra i geometria Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astròleg, astrònom, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Influències
Premis
Un cràter de la Lluna porta el seu nom: al-Marraqusí

Ibn al-Bannà (àrab: ابن البناء المراكشي) (Marràqueix, 29 de desembre de 1256 - Marràqueix, 31 de juliol de 1321),[1] (literalment «el fill de l'arquitecte»), de nom complet Abu-l-Abbàs Àhmad ibn Muhàmmad ibn Uthman al-Azdí i també conegut com Ibn al-Bannà al-Marraqusí, va ser un matemàtic magrebí dels segles xiii i xiv.

Vida[modifica]

Alguns autors afirmen que Ibn al-Bannà era nadiu de Granada,[2] afirmació que sembla bastant incerta.[3] De totes maneres, va estudiar a Fes i Marràqueix, llocs on residien els seus professors coneguts. Segurament va ser un astròleg de la cort marínida del sultà Abu-Saïd Uthman ibn Yaqub, del qui es diu que va predir les circumstàncies exactes de la seva mort.[4] També va dedicar-se a l'ensenyament, tant a Marràqueix com a Aghmat.

Obra[modifica]

La llista de les seves obres és molt extensa: més d'un centenar:[5] de les quals la meitat estan dedicades a matemàtiques i astronomia (o astrologia). Però també va escriure sobre els més diversos temes: medicina, teologia, jurisprudència, etc. Això no obstant, la seva fama rau precisament en les obres matemàtiques i astronòmiques. Per les seves obres es veu clarament que escrivia pels seus alumnes, utilitzant una prosa didàctica breu i concisa.

Com astrònom és un fidel seguidor d'Azarquiel, i les seves taules astronòmiques (zij),[6] titulades Minhāj al‐ṭālib fī taʿdīl al‐kawākib (Mètode de l'estudiant per calcular les posicions planetàries) van ser força populars al Marroc[7] i encara eren utilitzades en el segle xix. També va escriure un almanac (nom que sembla que va ser el primer a fer servir), tractats d'ús de l'astrolabi i altres obres astronòmiques menors.

Com matemàtic, la seva obra més coneguda és Talkhis amal al-hisab (Sumari d'operacions aritmètiques)[8] i un resum que en va fer ell mateix amb el títol de Raf al-Hijab. Tot i que, som ja s'ha dit, són manuals d'estudi, s'hi troben en elles algunes idees i resultats originals: suma de termes de sèries, utilització de fraccions contínues per calcular arrels quadrades, càlcul de permutacions i combinacions,[9] ...

Referències[modifica]

  1. Renaud, 1937, p. 216-218.
  2. Vernet, 2008, p. x.
  3. Samsó, 2003, p. 251.
  4. Samsó, 2007, p. 551, El sultà va morir deu anys després que Ibn al-Bannà.
  5. Samsó, 2003, p. 253.
  6. Samsó i Millàs, 1998, p. 259 i ss.
  7. Samsó, 2007, p. 551-552.
  8. Calvo, 1997, p. 404.
  9. Katz, 1996, p. 104-105.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Ibn al-Bannà» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Vernet, Joan. «Ibn Al-Bannā Al Marrakushi» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 11 setembre 2013].