Illes Flegrees

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaIlles Flegrees
Imatge
TipusGrup d'illes Modifica el valor a Wikidata
Part deArxipèlag de Campània Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaProvíncia de Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 45′ N, 14° 01′ E / 40.75°N,14.02°E / 40.75; 14.02
Banyat permar Tirrena Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud789 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície51,1 km² Modifica el valor a Wikidata

Les illes Flegrees (italià Isole Flegree ) són un arxipèlag de la Itàlia meridional, que comprèn les illes de Ischia, Procida, Vivara i Nisida.[1]

L'illa de Capri, també situada al golf de Nàpols, no s'inclou generalment a l'arxipèlag Flegreu, al no pertànyer a l'àrea geològica Flegrea.

Administrativament, les illes pertanyen a la Ciutat metropolitana de Nàpols, a la regió de Campània.

El nom deriva de la comuna pertinença d'aquestes illes a la zona geològica dels Camps Flegreus.

L'illa de Capri, tot i que situada al golf de Nàpols, en general no s'inclou dins l'arxipèlag Flegreu, quant pertany a una altra àrea geològica.

Les illes Flegrees i Capri de fet venen definides amb el nom de Arxipèlag Campano (o també Napolità ); més rarament fins i tot com Illes Partenopeas , locució que venia donada un temps també a les Poncianes (abans de la institució de la província de Latina les respectives comunitats pertanyen de fet a la província de Terra di Lavoro, i abans fins i tot a la província de Nàpols).

En època clàssica les illes Flegrees van ser anomenades, en grec, Pithecussae , és a dir, Illes dels Simis . El mite, d'origen grec, relata de fet que dos bandolers Cercopes de Efes, fent burla de Zeus, van ser d'aquesta manera castigats, transformats en simis i relegats a les illes de Aenaria (Ischia) i Prochyta (Procida).

Un altre mite grec, que contrasta amb l'anterior, diu que Zeus estava combatent amb dos titans, un anomenat Tifeo i l'altre Mimante. La trobada va acabar amb la derrota dels dos titans, que, com a càstig, van ser sepultats sota dos blocs de roca: precisament, Tifeo sota Ischia i Mimante sota Prócida. Aquesta versió de el mite podria ser important pel que fa probable resposta dels antics grecs al misteri (per a ells) del vulcanisme de tota la zona: les terres serien així coses mutables a causa de la constant intervenció d'una divinitat.

Referències[modifica]

  1. Fiego, Giuseppe Consoli. Cumae and the Phlegraean Fields (en anglès). American and British Traveller's Club, 1927. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illes Flegrees