Infern sota zero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaInfern sota zero
Hell Below Zero Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióMark Robson Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióIrving Allen i Albert R. Broccoli Modifica el valor a Wikidata
GuióRichard Maibaum, Alec Coppel i Max Trell Modifica el valor a Wikidata
MúsicaClifton Parker Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJohn Wilcox Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJohn D. Guthridge Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarwick Films Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1954 Modifica el valor a Wikidata
Durada108 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeEstudis Pinewood Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe White South (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Temacaça de balenes Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióAntàrtida Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0047072 Filmaffinity: 387376 Allocine: 206696 Letterboxd: hell-below-zero Allmovie: v94704 TCM: 3802 AFI: 51224 TMDB.org: 125310 Modifica el valor a Wikidata

Infern sota zero (títol original: Hell Below Zero) és una pel·lícula d'aventures britànico-estatunidenca de 1954 dirigida per Mark Robson i protagonitzada per Alan Ladd, Joan Tetzel, Basil Sydney i Stanley Baker . Va ser escrita per Alec Coppel i Max Trell basada en la novel·la de 1949 The White South de Hammond Innes, i presenta interessants imatges de flotes baleneres en acció.[1] Va ser la segona de les pel·lícules de Ladd per a Warwick Films. Està doblada al català.[2]

Argument[modifica]

El capità Nordahl, soci d'una companyia balenera noruega, Bland-Nordahl, es troba en el vaixell fàbrica Southern Harvester a les aigües de l'Antàrtida, quan es perd per la borda.

Duncan Craig, un estatunidenc, coneix la Judie Nordahl, la filla del capità Nordahl de camí cap a Sud-àfrica. Amb pocs diners i amb ganes de tornar a veure la Judie, Craig s'inscriu per ser un company del vaixell que porta la Judie a l'Antàrtida. En arribar a les aigües de l'Antàrtida, Craig troba proves sospitoses que semblen implicar el patró Erik Bland, el nou capità del vaixell fàbrica, en una conspiració.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La pel·lícula formava part d'un acord de dues pel·lícules que Ladd va fer amb Warwick Films, després de The Red Beret .[3][4][5] A Ladd se li va pagar 200.000 dòlars contra el 10% dels beneficis. Durant la producció es coneixia com White South i White Mantle .[6] El director Mark Robson volia que Eugene Pallette interpretés un paper, però Pallette no estava satisfet amb la mida de la part del guió.[7]

El rodatge va tenir lloc als Estudis Pinewood prop de Londres.[8] La pel·lícula incloïa imatges d'ubicacions rodades en aigües antàrtiques. Albert Broccoli va acompanyar una segona unitat durant més de tres mesos.[9] Els decorats de la pel·lícula van ser dissenyats pel director d'art Alex Vetchinsky.

El pressupost era de 247.512 £ més els honoraris de Ladd, Broccoli i Allen, el guionista Maibaum i el director.[10]

Referències[modifica]

  1. IMDB entry
  2. «Infern sota zero». esadir.cat. [Consulta: 5 abril 2024].
  3. Broccoli, Albert R. & Zec, Donald. When the Snow Melts: The Autobiography of Cubby Broccoli. Trans-Atlantic Publications, 1999. 
  4. «STUDIOS PLANNING 2 ALAN LADD FILMS: Warwick and Columbia to Join in Offering 'The Red Beret' and 'The White South'». New York Times, July 15, 1952.
  5. «LADD PLANS MOVIE OF A WHALING TRIP: Actor to Make 'White South,' About Antarctic Expedition, Abroad for Irving Allen». New York Times, Nov 3, 1952.
  6. «ROBSON TO DIRECT WHALING PICTURE: Ladd Stars in 'White Mantle,' to Be Filmed in England for Warwick Productions». New York Times, Dec 3, 1952.
  7. Schallert, Edwin «Freeman Gives Light on New 3-D Process; Ryan Set for 'Inferno'». Los Angeles Times, Feb 7, 1953.
  8. "The Future Programme", Kinematograph Weekly, 31 May 1956 p 14
  9. Hopper, Hedda «Looking at Hollywood: Alan Ladd and Stanley Baker to Co-Star in Movie of Antarctic». Chicago Daily Tribune, Feb 6, 1953, p. b4.
  10. Chapman, J. (2022). The Money Behind the Screen: A History of British Film Finance, 1945-1985. Edinburgh University Press p 358