Institució Pública Antoni M. Alcover

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitució Pública Antoni M. Alcover
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1999

Lloc webinstitucioalcover.org Modifica el valor a Wikidata

Institució Pública Antoni M. Alcover és una entitat cultural fundada el 1999 a Manacor amb l'objectiu de difondre la figura del filòleg i folklorista manacorí Antoni M. Alcover (1862 – 1932). Alcover és un personatge destacat de la filologia romànica i el folklore conegut principalment per l'elaboració del Diccionari català-valencià-balear i l'Aplec de rondalles mallorquines. La Institució disposa des de 2014 d'un espai museogràfic permanent.[1] Des del setembre de 2021 n'és la Gerent Cristina Duran.[2]

Història[modifica]

Façana de la Institució Alcover, al Carrer del Pare Andreu Fernàndez (Manacor)

L'origen de la Institució se situa l'any 1999, quan l'Ajuntament de Manacor acordà crear una entitat pública amb el nom del conciutadà Antoni M. Alcover, per retre-li homenatge i per vetllar el seu record. El mateix 1999 se n'aprovaren els primers estatuts de l'entitat. En un inici l'entitat es denominà Fundació Pública Antoni M. Alcover, però el 2008 passà a designar-se Institució Pública Antoni M. Alcover, per tal d'adaptar el nom a la legislació vigent.

D'acord amb els seus estatuts,[3] l'àmbit territorial de la Institució Pública és el de les Illes Balears, en tant que és on principalment es duen a terme les seves activitats. Ara bé, també és reconeguda a la resta de l'Estat i a l'estranger, on estén el seu camp d'actuació.

Des de fa una sèrie d'anys, la Institució Pública treballa en la difusió de les rondalles des de diferents perspectives i mitjans.[4] A tall d'exemple, l'any 2004 encetà una activitat anomenada Taller de rondalles que consistia a contar una rondalla cada setmana. La idea era la de recuperar la tradició oral de contar rondalles, de crear un hàbit de reunir-se per escoltar les històries que Antoni M. Alcover feu arribar. El 2005 i el 2006, a més, es va emetre a la Televisió de Manacor el programa Espai Fundació. Fundació Pública Antoni M. Alcover, per mitjà del qual es retransmetien setmanalment rondalles, informacions d'interès i breus documentals entorn de Mossèn Alcover.

Sostre de la Institució
Sala de la Institució

També es va idear un programa de televisió d'abast local, que es va emetre per la Televisió de Manacor del 2007 al 2009, amb el nom de Personatges i rondalles. El programa es dividia en dues parts: la primera era un reportatge sobre la persona convidada i la segona es tractava de la rondalla que contava una mica contextualitzada.

Edifici [cal citació][modifica]

La seu de la Institució Pública Antoni M. Alcover s'emplaça en un magnífic casal catalogat de mitjan segle xix, can Socorrat, en el centre històric de la ciutat de Manacor (Mallorca), al carrer del Pare Andreu Fernàndez, número 12. El carrer ha rebut diferents noms al llarg de la seva història: carrer dels Llodrans i Costa d'en Blanquer o de l'Hospital, ja que fins al 1947 s'hi ubicava l'hospici. Es tracta d'un exemple de casa senyorial de la segona meitat del segle xix. Presenta una façana molt ampla, amb una alçada de planta baixa i dos pisos. A la planta noble hi ha una balconada que descansa sobre mènsules i pestanyes que protegeixen cada una de les finestres. Al capdamunt de l'edifici trobam un ampli voladís motllurat. La disposició interior és l'habitual de les cases d'aquesta època. Compta amb planta noble, soterrani, dues plantes superiors i un pati; l'escala se situa en el segon aiguavés.

Un dels espais més rellevants del casal és la sala del paper pintat, a la primera planta, que compta amb dos finestrals. El paper pintat que decora les parets consta de motius florals emmarcats amb sanefes. La família Bonet, darrera propietària de la casa, l'anomenava la sala Romanones, perquè precisament allà reberen el comte Álvaro Figueroa y Torres (1863-1950) en una visita

Soterrani de la Institució

El 1897 la casa s'amplià, incorporant un bocí de la casa veïna. El 1974 es varen remodelar les habitacions de la part esquerra de la planta baixa, que reproduïen l'esquema que encara es conserva al pis superior. L'any 2002 l'edifici va ser adquirit per l'Ajuntament de Manacor. Fins llavors havia estat una casa particular.

Les obres de reforma, finalitzades el 2010, varen ser respectuoses amb la idiosincràsia del casal i delicades en la cura dels detalls. Una vegada acabada la reforma del casal, es va iniciar l'execució del Projecte Museogràfic, que es va estrenar el 2014 i que el converteix en un espai modern i atractiu dedicat a Mossèn Alcover i les rondalles mallorquines, amb una exposició permanent. Actualment, a la planta noble hi ha l'espai de rebuda i acollida, un gran pati al darrere obert a l'exterior, l'antiga cuina de la casa (que és un espai d'exposició), una sala de mida mitjana destinada a conferències i altres activitats i un despatx. El soterrani, l'antic celler, funciona com a sala d'actes. Al primer i al segon pis se situa l'espai museogràfic, un despatx i la Biblioteca Monogràfica.

L'espai museogràfic [cal citació][modifica]

Entrada a l'espai museogràfic

El Projecte Museogràfic per a la Institució Pública Antoni M. Alcover es presentà públicament el 2005, a càrrec de l'empresa Cristià, Juncosa i Mayer, S.L. Les obres d'execució s'iniciaren una vegada finalitzada la reforma del casal de can Socorrat, el 2010. Finalment, l'acte institucional d'obertura de portes es va dur a terme el 2 de febrer de 2014, coincidint amb la commemoració del 152è aniversari del naixement de Mossèn Alcover.

L'espai museogràfic es distribueix en dues àrees: la primera dedicada a la trajectòria vital d'Alcover, que és indestriable del Diccionari, i la segona al món de les rondalles.

Sala de la calaixera

La primera sala de l'espai museogràfic ret homenatge a l'estima d'Antoni M. Alcover per la llengua catalana, que el va portar a recórrer els pobles dels Països Catalans per conèixer-ne la riquesa dialectal i que l'encoratjà a emprendre l'Obra del Diccionari.

La següent sala es troba presidida per una de les calaixeres on Alcover ordenava alfabèticament les cèdules lexicogràfiques que contenien totes les paraules de la llengua, les antigues i les modernes, les parlades i les escrites, d'arreu del territori, fins que en va reunir gairebé quatre milions. A més, hi ha altres elements clau per a l'empresa de l'Obra del Diccionari, com ara la Lletra de Convit a tots els amadors de la Llengua Catalana, les cèdules, el Bolletí del diccionari de la llengua catalana o el Dietari de l'eixida a Alemanya i altres nacions.

L'esperit infatigable d'Alcover s'evidencia en la seva tasca com a filòleg, arquitecte, periodista, pintor, eclesiàstic, historiador, investigador i promotor cultural. La tercera sala, doncs, exhibeix el seu escriptori de treball i recorre, a través de diversos objectes, el seu periple vital.

Sala de les rondalles de l'espai museogràfic

L'espai museogràfic dedica una sala al I Congrés Internacional de la Llengua Catalana celebrat el 1906, del qual Antoni M. Alcover en fou el president i promotor i que representa una fita molt significativa pel compromís col·lectiu de reivindicació de la llengua i del seu estudi. De resultes del Congrés, el 1911 es va constituir la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i Alcover en va ser nomenat president.

Antoni M. Alcover va començar a publicar el Diccionari català-valencià-balear el 1926 i, després de la seva mort el 1932, fou el seu amic i deixeble Francesc de Borja Moll qui continuà la tasca. Els deu toms que constitueixen el Diccionari protagonitzen la darrera sala del primer espai museogràfic.

Antoni M. Alcover és un dels principals folkloristes europeus, al costat de Charles Perrault, els germans Grimm o Alexander Afanasiev. El segon espai museogràfic s'inspira en el món fantàstic i captivador de les rondalles transmeses de generació en generació que Alcover escoltava de boca de la gent del poble i va escriure fins a reunir-ne més de quatre-centes. Les rondalles, les narracions de tradició oral de fets que es presenten com a imaginaris, juguen amb la frontera entre veritat i mentida, com els miralls que cobreixen la sala del museu i que transporten els visitants a aquest món de meravella.

Biblioteca monogràfica [cal citació][modifica]

Biblioteca Monogràfica
Presentació d'un llibre a la sala d'actes de la Institució

La Biblioteca es troba a la segona planta de la seu de la Institució, en una sala ben il·luminada per grans finestrals, que es va inaugurar el 2012.

El fons de la Biblioteca Monogràfica no ha deixat d'augmentar des de la creació de la Institució el 1999, tot fornint-se de materials relacionats amb Mossèn Alcover i amb les rondalles, fins al punt d'esdevenir primordial per als estudis d'etnopoètica i de la figura d'Antoni M. Alcover. El fons reuneix llibres, audiovisuals, una extensa col·lecció de postals i cartes i també publicacions periòdiques, tot plegat de gran interès per conèixer la figura del folklorista i lingüista manacorí. Així doncs, es tracta d'una biblioteca amb materials específicament relacionats amb Antoni M. Alcover, és a dir, una biblioteca monogràfica d'Alcover, de caràcter consultiu per a investigadors i especialistes. Des del 2018 el seu catàleg és consultable a la seva web.[5]

Activitats[modifica]

Logotip del programa Personatges i rondalles
Logotip de l'Any Antoni M. Alcover 2012

La Institució Pública duu a terme tota mena d'activitats vinculades a Mossèn Alcover i a la cultura popular. Així, organitza o ha organitzat presentacions de llibres, cursos de literatura infantil i juvenil, visites d'escolars i altres col·lectius, exposicions, exposicions itinerants, explicació de rondalles per les festes de Nadal, tallers de rondalles, intercanvis i voluntariats lingüístics, conferències, jornades, seminaris, paradetes informatives a fires, concerts, explicació de rondalles damunt l'arena, commemoracions, itineraris, contacontes, contacontes multiculturals, explicació de rondalles per la festa de Sant Antoni, cicles de cinema, la Setmana d'actes dedicaca a Mossèn Alcover, representacions teatrals, la Marató de Rondalles, etc.

Celebració de la Rondalla damunt l'arena, una activitat molt popular
Fulletó de la Setmana dedicaca a Mn. Alcover
Visita a l'espai museogràfic

Setmana Mossèn Alcover[modifica]

La Setmana dedicada a Mossèn Alcover és una setmana d'actes que organitza anualment la Institució Pública a principis de febrer, entorn del naixement d'Antoni M. Alcover, el 2 de febrer.[6] Cada any, la Setmana de Mossèn Alcover es clou amb una Marató de Rondalles: una contada de rondalles que es fa, de manera ininterrompuda, des de les 9h del matí fins a les 21h del vespre. Les sessions del matí solen estar destinades al públic escolar, tot i que són obertes a tothom, i conten les rondalles actors o narradors professionals. Les sessions del capvespre compten amb personalitats destacades de diferents col·lectius, així, hi han participat metges, batles, esportistes de renom, pintors, economistes, pianistes, músics i poetes, entre molts d'altres.

Premi Ciutat de Manacor d'Assaig Antoni M. Alcover[modifica]

Logotip dels Premis Ciutat de Manacor

El Premi Ciutat de Manacor d'Assaig Antoni M. Alcover substitueix l'antiga Beca Antoni M. Alcover d'Estudi de la Llengua, que es va convocar des del 2002 fins al 2009.

S'hi poden presentar assajos en català sobre l'estudi de la llengua, la literatura, la sociolingüística i la cultura popular. En aquest sentit, es dona prioritat als treballs que se centren en Antoni M. Alcover i que serveixen per aprofundir en el coneixement de la seva vida i obra.

Els Premis Ciutat de Manacor formen part d'un projecte integral del Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor i hi participen la Institució Pública Antoni M. Alcover, el Teatre de Manacor, el Museu d'Història de Manacor, la Biblioteca de Manacor i la Comissió d'Arts Plàstiques.[7]

Els Premis Ciutat de Manacor, que es convoquen des del 2013, comprenen la modalitat d'Arts Plàstiques i la modalitat de Literatura, que es divideix en quatre apartats: Assaig, Poesia, Teatre i Novel·la. Les quatre modalitats literàries prenen el nom d'insignes escriptors de Manacor: Antoni M. Alcover, Miquel Àngel Riera, Jaume Vidal i Alcover i Maria Antònia Oliver.

Publicacions[modifica]

La Institució Pública Antoni M. Alcover ha generat materials de tota classe, tant didàctics com científics i divulgatius.[8]

A més a més, la Institució ha publicat una sèrie d'unitats didàctiques entorn de Mossèn Alcover i les rondalles, que abracen des del primer cicle d'Educació Infantil al segon cicle d'Educació Secundària. També ha creat diversos materials didàctics per acompanyar espectacles teatrals basats en les rondalles i en la vida i l'obra de Mossèn Alcover, com ara N'Alcover i les tres penyores. Antoni M. Alcover, una vida de rondalla (2009).

Altrament, des del 2005 fins al 2011, la Institució va publicar trimestralment un bolletí, el Bolletí de la Institució Pública Antoni M. Alcover, amb la intenció, d'una banda, d'aprofundir en la figura d'Alcover i, de l'altra, de divulgar les seves activitats i propostes. Constava de diverses seccions, que tant pretenien informar com entretenir.

Referències[modifica]

  1. «Inaugurat el museogràfic dedicat a la figura d'Antoni M. Alcover». Ajuntament de Manacor, 02-03-2014. Arxivat de l'original el 2015-04-02. [Consulta: 25 març 2015].
  2. «Cristina Duran Truyols ha estat nomenada gerent de la Institució Pública Antoni Maria Alcover | Ajuntament de Manacor». [Consulta: 16 desembre 2022].
  3. «Estatuts de la Institució Pública Antoni M. Alcover». Institució Pública Antoni M. Alcover, 2009. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 4 desembre 2014].
  4. «Memòries Institució Pública Antoni M. Alcover». Institució Pública Antoni M. Alcover, 2013. [Consulta: 4 desembre 2014].
  5. «LA INSTITUCIÓ – INSTITUCIÓ PÚBLICA». [Consulta: 16 desembre 2022].
  6. «Setmana dedicada a Mossèn Alcover». Institució Pública Antoni M. Alcover, 2014. [Consulta: 4 desembre 2014].
  7. «Premis Ciutat de Manacor». Departament de Cultura de l'Ajuntament de Manacor, 2014. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 4 desembre 2014].
  8. «Publicacions Institució Pública Antoni M. Alcover». Institució Pública Antoni M. Alcover, 2014. [Consulta: 4 desembre 2014].

Enllaços externs[modifica]