Institut Nacional de Gestió Sanitària

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut Nacional de Gestió Sanitària
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusInstitut públic
Història
ReemplaçaInstituto Nacional de la Salud Modifica el valor a Wikidata
Creació2002
Governança corporativa
Depèn deSecretaria General de Sanitat i Consum

Lloc webINGESA
Twitter (X): ingesanidad Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA) és una entitat depenent del Ministeri de Sanitat d'Espanya que gestiona la prestació sanitària pública de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.[1]

El seu actual director és José Julián Díaz Melguizo.[2]

Ressenya històrica[modifica]

El INGESA és l'entitat hereva de l'antic Instituto Nacional de la Salud (INSALUD), que tenia com a missió la prestació sanitària pública a Espanya.

Després de l'aprovació de la Constitució de 1978 i la conseqüent creació de les comunitats autònomes, s'inicia la descentralització d'algunes competències que fins llavors havien estat responsabilitat de l'estat central espanyol. D'aquesta manera, l'INSALUD va ser traspassant gradualment les competències en gestió sanitària a les regions, que van començar a crear les seves pròpies Conselleries de Salut i amb això serveis de salut autònoms. Aquest procés de traspàs culmina el 2002, any en el qual l'INSALUD queda transformat en l'actual INGESA, amb l'objectiu de continuar la prestació sanitària pública en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Àrees sanitàries[modifica]

L'atenció sanitària de l'INGESA en les ciutats autònomes es divideixen en dues àrees sanitàries, una per cada ciutat, amb els seus respectius centres d'atenció primària i hospitals.

L'INGESA gestiona en total dos centres hospitalaris: l'Hospital Universitari de Ceuta (Àrea Sanitària de Ceuta) i l'Hospital Comarcal de Melilla (Àrea Sanitària de Melilla).[3]

Estructura[modifica]

L'Institut Nacional de Gestió Sanitària s'estructura en els següents òrgans:[4]

  • Òrgans de participació en el control i vigilància de la gestió:
- Consell de Participació
- Comissions Executives Territorials
  • Òrgans de direcció i gestió:
- Sotsdirecció General d'Atenció Sanitària.
- Sotsdirecció General de Gestió Econòmica i Recursos Humans.
- Intervenció Central.
- Centre Nacional de Dosimetria de València.
  • Organització dels serveis perifèrics:
- Direccions territorials de Ceuta i Melilla.
- Gerències d'Atenció Sanitària de Ceuta i Melilla.

Referències[modifica]

  1. Reial decret 840/2002 de 2 d'agost, pel qual es modifica i desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Sanitat i Consum.
  2. «Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad - Organizacion Institucional - Directorio - Servicios Centrales». Arxivat de l'original el 2018-09-02. [Consulta: 18 juliol 2015].
  3. Ingesa se compromete a terminar la obra del Hospital de Melilla en 3 años, redaccionmedica.com, 11 de maig de 2018
  4. Reial decret 1133/2008, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri de Sanitat i Consum.

El contingut d'aquest article incorpora material publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba en el domini públic de conformitat al que es disposa en el article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.

Enllaços externs[modifica]