Integritat de potència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Circuit equivalent per analitzar la integritat de potència (circuit de distribució de potència, amb acrònim anglès PDN).

La integritat de potència o PI és una anàlisi per comprovar si la tensió i el corrent desitjats es compleixen des de la font fins a la destinació. Avui, la integritat de l'energia té un paper important en l'èxit i el fracàs dels nous productes electrònics. Hi ha diversos aspectes acoblats de PI: al xip, a l'encapsulat de xips, a la placa de circuits i al sistema. S'han de resoldre quatre problemes principals per garantir la integritat de l'alimentació a nivell de la placa de circuit imprès: [1]

  1. Mantenir l'ondulació de tensió a les connexions dels xips inferior a l'especificació (per exemple, una variació inferior a +/-50 mV al voltant d'1V)
  2. Controlar el rebot a terra (també anomenat soroll de commutació síncron, soroll de commutació simultània o sortida de commutació simultània (SSN o SSO))
  3. Controlar la interferència electromagnètica i mantenir la compatibilitat electromagnètica: la xarxa de distribució d'energia és generalment el conjunt més gran de conductors de la placa de circuit i, per tant, l'antena més gran (no desitjada) per a l'emissió i recepció de soroll.
    Circuit de distribució de potència típic entre una font d'alimentació commutada i un dau electrònic.
  4. Dibuix de l'encapsulat d'un circuit integrat amb els condensadors de desacoblament incorporats.
    Mantenir un nivell adequat de tensió de CC a la càrrega amb corrents elevats. Un processador modern o una matriu de porta programable en camp pot extreure 1-100 amperes a nivells de VDD inferiors a 1 V amb marges de CA i CC en desenes de mil·livolts. Per tant, es pot tolerar molt poca caiguda de tensió de CC a la xarxa de distribució d'energia.


El camí actual des de la font d'alimentació a través del paquet PCB i IC fins a la matriu (consumidor) s'anomena xarxa de distribució d'energia.[2] La seva funció és transferir l'energia a les càrregues amb poca caiguda de tensió de CC i permetre una petita ondulació induïda pel corrent dinàmic a la càrrerga (corrent de commutació). La caiguda de CC es produeix si hi ha massa resistència a les pistes o traces de potència que van des del VRM (mòdul regulador de tensió) fins a ls càrrega. Això es pot contrarestar augmentant la tensió del VRM o ampliant el punt de "sensació" del VRM a la càrrega.[3]

Normalment s'utilitza algun tipus de simulació quan es dissenya el PDN per assegurar-se que el PDN compleix la impedància objectiu. Això es pot fer mitjançant la simulació SPICE, les eines del venedor de xips,[4] les eines del proveïdor de condensadors [5] o les eines incrustades al programari EDA.[6][7][8][9]

Referències[modifica]

  1. «Power Integrity | Signal Integrity Journal» (en anglès). https://www.signalintegrityjournal.com.+[Consulta: 2 octubre 2022].
  2. «Fundamentals of Signal and Power Integrity» (en anglès). Christian Schuster. [Consulta: 18 març 2018].
  3. «[https://global.oup.com/us/companion.websites/fdscontent/uscompanion/us/static/companion.websites/9780199339136/pdf/bonustopics.pdf JFETs, GaAs DEVICES AND CIRCUITS, AND TTL CIRCUITS 1 5.11 THE JUNCTION FIELD-EFFECT TRANSISTOR (JFET)]» (en anglès). https://global.oup.com.+[Consulta: 2 octubre 2022].
  4. «Power Distribution Network» (en anglès). Altera. [Consulta: 18 març 2018].
  5. «K-SIM». KEMET. [Consulta: 18 març 2018].
  6. «CST PDN ANALYZER» (en anglès). Altium. [Consulta: 18 març 2018].
  7. «HyperLynx Power Integrity» (en anglès). Mentor. [Consulta: 18 març 2018].
  8. «Allegro Sigrity PI Base» (en anglès). Cadence. [Consulta: 18 març 2018].
  9. «W2359EP PIPro Power Integrity EM Analysis Element» (en anglès). Keysight. [Consulta: 18 març 2018].