Iqbal Masih

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIqbal Masih

(1992) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(pa) اقبال مسیح Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1983 Modifica el valor a Wikidata
Muridke (Pakistan) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 abril 1995 Modifica el valor a Wikidata (11/12 anys)
tehsil Muridke (Pakistan) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAssassinat Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista pels drets humans Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm6277786 Modifica el valor a Wikidata

Iqbal Masih Iqbal Masih (panjabi: اقبال مسیح) (Muridke, 1983 - tehsil Muridke, 16 d'abril de 1995) fou un nen pakistanès que va ser forçat a treballar en una fàbrica de catifes als quatre anys. Als 10 anys va convertir-se en l'estendard del Front d'Alliberament del Treball Forçat després d'escapar-se del taller on treballava, i va morir assassinat als 12 anys. La seva història s'ha popularitzat per diferents llibres: La història de l'Iqbal de Francesco d'Adamo i Stolen Dreams: Portraits of Working Children, de David L. Barker

Primers anys[modifica]

Va néixer en un petit poble prop de Lahore al Pakistan. El seu pare va abandonar la família poc després del seu naixement. La seva mare treballava de netejadora i tenia problemes per alimentar tots els seus fills. Va demanar 600 rupies, uns 12 dòlars a un patró del poble. Per pagar el préstec, va enviar el seu fill de quatre anys, (Iqbal) a treballar amb el patró. El van fer treballar en fàbriques de catifes, amb poca alimentació, per evitar que li creixessin els dits i així pogués treballar millor als telers.

Fugida i activisme[modifica]

Després de diversos intents, i els càstigs conseqüents, als deu anys va aconseguir d'escapar-se i va unir-se al BLLF (Bonded Labor Liberation Front, Front d'Alliberament del Treball Forçat), per aturar el treball infantil. Amb aquesta organització va ajudar a alliberar més de 3.000 nens pakistanesos, i va fer conferències sobre treball infantil per tot el món. De la seva història se'n van fer llibres.

Vegeu també[modifica]