Ivsita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralIvsita
Fórmula químicaNa₃H(SO₄)₂
EpònimInstitute of Volcanology and Seismology (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusGran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, óblast de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 8,655(1) Å; b = 9,652(1) Å; c = 9,147(1) Å; β = 108,76(1)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial P2₁/c Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor, blanc en agregats
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-138
SímbolIvs Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ivsita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom en honor del 50 aniversari de l'Institut de Vulcanologia i Sismologia (IVS) de l'Acadèmia Russa de les Ciències.

Característiques[modifica]

La ivsita és un sulfat de fórmula química Na₃H(SO₄)₂. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013, i la primera publicació data del 2016. Cristal·litza en el sistema monoclínic. El sodi a l'estructura es dona en poliedres de NaO₆ i NaO₇. Es troba en forma d'agregats blancs de cristalls incolors fins iaplanats (<0,1 mm). L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu mineralògic de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, amb el número de mostra 1/19608.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, un volcà situat a l'óblast de Kamtxatka, dins el Districte Federal de l'Extrem Orient, a Rússia. També ha estat descrita a la mina Blue Lizard, al comtat de San Juan de l'estat d'Utah, als Estats Units. Es tracta dels dos únics indrets on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Ivsite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 novembre 2017].