Izanagi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeIzanagi
いさなきのみこと i いざなきのみこと Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipuskami Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeIzanami Modifica el valor a Wikidata
MareAyakashikone (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareOmodaru (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsHiruko, Ahashima, Oogotooshionokami, Katakurokushin, Watatsumi, Hayaakishihiko, Shinatsuhiko, Kukunochi, Ōyamatsumi, Kaya-no-hime, Tornoiwakusufunenokami, Ōgetsuhime, Kagu-tsuchi, Nakisawame (en) Tradueix, Magatsuhinokami (en) Tradueix, Naobinokami (en) Tradueix, Idzunome (en) Tradueix, Sumiyoshi sanjin (en) Tradueix, Amaterasu, Tsukiyomi, Susanowo i Ebisu Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deIzanagi and Izanami (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Izanagi juntament amb la seva germana i esposa Izanami, en el xintoisme, són déus creadors del món.[1]

El seu primer fill fou Ebisu, déu dels pescadors, que fou abandonat en un bot en veure que feia tres anys que no creixia. Del seu barret va néixer el raïm i de la seva pinta el bambú. Després de rentar-se en una font es va fregar l'ull dret i va crear a Tsukuyomi, déu de la lluna, l'ull esquerre i va crear a Amaterasu deessa del sol i en netejar-se el nas va crear a Susanowo, déu de la tempesta; entre aquestes tres divinitats es repartiran l'univers.

Izanami va morir després de donar llum al déu del foc, a qui Izanagui va executar ple de ràbia i dolor. Llavors va descendir al reialme dels morts per intentar reviure la seva dona, però aquesta havia menjat allà i aquest fet la feia part de l'inframón i, per tant, la resurrecció era impossible. Mentre la seva dona regna a la terra de l'obscuritat, ell regna a la dels vius i s'encarrega que sempre hi apareguin més humans dels que s'endú la seva dona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Izanagi