James Henry Breasted

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJames Henry Breasted

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 agost 1865 Modifica el valor a Wikidata
Rockford (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1935 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Nova York (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPneumònia Modifica el valor a Wikidata
Catedràtic
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Yale
Universitat Humboldt de Berlín
North Central College (en) Tradueix
Chicago Theological Seminary (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiAdolf Erman Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEgiptologia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Dura Europos (1920–1920)
KV62 Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióantropòleg, egiptòleg, professor d'universitat, historiador, arqueòleg, farmacèutic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Chicago Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsAdolf Erman Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
FillsHenry Breasted Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 32588

James Henry Breasted (27 d'agost de 1865 a Rockford, Illinois - 2 de desembre de 1935 a Nova York), fou un reconegut arqueòleg, egiptòleg i historiador estatunidenc, que va incloure el Pròxim Orient en la civilització occidental.[1][2]

Trajectòria[modifica]

Es va educar al North Central College (en aquell temps, North-Western College) (1888), en el seminari teològic de Chicago, la Universitat Yale (1891) i la Universitat de Berlín (1894). Va ser el primer ciutadà americà que va obtenir la graduació en egiptologia. Breasted estava al capdavant d'una generació d'arqueòlegs-historiadors que van ampliar la idea de la civilització occidental en incloure tot el Pròxim Orient a les arrels culturals d'Europa. Breasted va encunyar el terme "Creixent fèrtil" per descriure l'àrea que va d'Egipte a Mesopotàmia.

Va ser instructor a la Universitat de Chicago el 1894 i professor d'Egiptologia i Història Oriental el 1905 (la primera càtedra als Estats Units). El 1901, el van designar director del Museu Oriental de Haskell, precursor de l'Institut Oriental, que s'havia creat a la universitat de Chicago el 1896.

Tot i que el Museu Oriental de Haskell contenia obres d'art de Pròxim Orient i de l'Extrem Orient, el seu principal interès era a Egipte; va començar a treballar en una compilació de totes les inscripcions jeroglífiques existents, que va ser publicada el 1906 com a Ancient Records of Egypt ("Antics documents d'Egipte"), i segueix sent una important col·lecció de textos traduïts, com Peter A. Piccione va escriure en el prefaci a la seva reimpressió el 2001 que "encara conté certs textos i inscripcions que no s'han retraduït des d'aquest temps."

El 1919, va obtenir el finançament de John D. Rockefeller per A l'Institut Oriental de Chicago, sota els auspicis del qual Breasted va dirigir la primera expedició arqueològica a Egipte de la universitat. El 1923 el van elegir membre de la National Academy of Sciences. Va morir en 1935, de pulmonia, mentre tornava d'un viatge a Egipte. Va ser enterrat al cementiri de Greenwood, Rockford, Illinois. La seva tomba està presidida per un gran obelisc de marbre, que va ser un regal del govern egipci.

Referències[modifica]

  1. «James Henry Breasted». Encyclopædia Britannica [Consulta: 5 juliol 2017].
  2. Bull, Ludlow; Speiser, Ephraim A.; Eyck Olmstead, Albert Ten «James Henry Breasted 1865-1935». Journal of the American Oriental Society. American Oriental Society, Vol. 56, Núm. 2, Juny 1936, pàg. 113-120 [Consulta: 5 juliol 2017].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Henry Breasted
  • (1905) A History of Egypt from the Earliest Times to the Persian Conquest. New York: Charles Scribner s Sons.
  • (1906-1907) Ancient Records of Egypt: Historical Documents from the Earliest Times to the Persian Conquest, collected, edited, and translated, with Commentary. Chicago: University of Chicago Press.
  • (1908) A history of the ancient Egyptians, James Breasted , New York Charles Scribner s Sons
  • (1912) Development of Religion and Thought in Ancient Egypt: Lectures delivered on the Morse Foundation at Union Theological Seminary. New York: Charles Scribner s Sons.
  • (1924) Oriental Forerunners of Byzantine Painting (University of Chicago Oriental Institute Publications; 1). Chicago: University of Chicago Press.
  • (1926) The Conquest of Civilization. New York; London: Harper and Brothers.
  • (1933) The Dawn of Conscience. New York: Charles Scribner s Sons.
  • (1948) Egyptian Servant Statues (Bollingen Series; XIII). Washington, DC: Pantheon Books.
  • (1975) The 1905-1907 Breasted Expeditions to Egypt and the Sudan: A Photographic Study. Chicago: University of Chicago Press.

Enllaços externs[modifica]