Jan George Bertelman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJan George Bertelman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 gener 1782 Modifica el valor a Wikidata
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1854 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Amsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, músic Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Musicbrainz: c0ba8966-6253-4360-b3d3-001b14f23ead Modifica el valor a Wikidata

Jan George Bertelman (Amsterdam, 21 de gener de 1782 - Amsterdam, 25 de gener de 1854) va ser un compositor holandès i professor de música.

Vida i treball[modifica]

Bertelman va néixer a Amsterdam el 1782, fill de Henry Joost Bertelman i Johanna Shock. Quan Bertelman tenia nou anys, el seu pare va morir. Va estudiar amb Daniel Bracht Huyser (1769), un organista cec que treballava al "Nieuwe Kerk d'Amsterdam". A més dels seus estudis musicals, Bertelman es va ocupar de la seva mare i ell mateix treballant altres feines.[1] A Amsterdam, Bertelman va ser compositor, organista i professor de música. Entre els seus alumnes hi havia Rijk Hol, Johannes Bernardus van Bree i Hermina Maria Dijk.

Bertelman era membre honorari de quatre organitzacions: la "Royal Academy of Arts", la "Society for Utilities General", la "Society for the Promotion of Musical Arts" i l'"Acadèmia de Santa Cecilia de Roma". El 1842 va ser nomenat cavaller de l'Ordre del Lleó holandès.[2]

Bertelman es va casar amb Dorothea Christina Kathman a Amsterdam el 28 d'abril de 1820. Va morir el gener de 1854 a l'edat de 72 anys a Amsterdam. El seu fill, Johannes Jacobus Bertelman, va ser pintor i més tard es va convertir en el cofundador del Museu Gouda.

Bertelman va ser enterrat al Nieuwe Kerk d'Amsterdam. A Amsterdam, Bertelmanstraat (carrer Bertelman) i Bertelmanplein (plaça Bertelman) porten el seu nom.

Bertelman és considerat un teòric musical competent que va contribuir al desenvolupament de la teoria de l'harmonia per a instruments musicals i com un dels primers compositors holandesos que es va adonar de la importància de Bach. Com a compositor és considerat un bon artista conservador.[3]

Composicions seleccionades[modifica]

  • La batalla de Nieuwpoort ("La batalla de Nieuwpoort", una cantata)
  • El cinquantè aniversari de la Societat Felix Meritis ("El cinquantenari de la Societat Felix Meritis")
  • Diverses cançons del cançoner infantil Kinderliederen (1843) de J.P. Eije, inclòs El xai petit, estàs tan solitari bategant / Over the heî! Over de heî ("Xai, camines tan solitari per bategar / Per damunt del bruc!")
  • Rèquiem per a cor i orquestra en tres parts (1808)
  • Missa, una misa.
  • Altres varietats de cantates, obertures, concerts, peces de saló per a piano (incloses les variacions de la cavatina Di tanti palpiti de Rossini), cançons i obres corals.

Referències[modifica]

  1. "Algemeen Handelsblad". Delpher. October 14, 1842. Consultat 1 de juliol, 2016.
  2. van der Vliet, JL (1854). Jan George Bertelman (met portret). De Tijd, merkwaardigheden der letterkunde en geschiedenis van den dag, voor de beschaafde wereld. Nationale Bibliotheek van Nederland.
  3. "Nekrologie Jan George Bertelman". Algemene konst- en letterbode. 1854. Consultat juliol 1, 2016