Jan van Gool

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJan van Gool

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1685 Modifica el valor a Wikidata
la Haia Modifica el valor a Wikidata
Mort1765 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
la Haia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatNeerlandesa
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball La Haia (1711–1734)
Amsterdam
Gran Bretanya Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEscriptor i pintor
MovimentPintura barroca als Països Baixos Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Johan, o Jan van Gool (La Haia, 1685La Haia, 1763) fou un pintor i escriptor neerlandès, recordat principalment com el biògraf dels artistes de l'Edat d'Or neerlandesa.

Biografia[modifica]

Paisatge amb pastors

D'acord amb el Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie va aprendre a pintar de Simon van der Does i Mattheus Terwesten.[1] Es va convertir en un membre de la Confraria Pictura el 1711.[1] Va ser el primer regent, i després cinc anys més tard es va convertir en director del Dibuix Escolar de la Haia 1720-1734.[1] Va passar la major part del seu temps en aquesta ciutat, però va viatjar a Anglaterra dues vegades i es registra allí el 1711.[1] Es va especialitzar en paisatges italianizants.

Ell és més conegut avui pel seu llibre de biografies d'artistes, conegut com el "Nieuw Schouburg". El títol complet és De Nieuwe Schouburg der Nederlantsche kunstschilders en schilderessen: Waer in de Levens- en Kunstbedryven der tans levende en reets overleedene Schilders, die van Houbraken, noch eenig ander schryver, zyn aengeteekend, verhaelt worden. (La Haia, 1750). Es referia a aquest llibre com una actualització del "Schouwburg" original escrita pel seu amic Arnold Houbraken, que els seus tres volums van ser escrits amb ordre per l'any de naixement, que acaba amb Adriaen van der Werff, nascut el 1659. Comença el seu llibre amb un homenatge als seus predecessors, sobretot Karel van Mander i el mateix Houbraken, assenyalant, no obstant això, que Houbraken havia inclòs molts comentaris insultantes en els seus esbossos que ell sentia que eren innecessaris. Comença amb els artistes que Houbraken va deixar de costat, l'elecció dels seus primers temes de dos pintors de la Haia, Jan van Ravensteyn i Adriaen Hanneman. A continuació, va procedir a escriure notes curtes amb l'any de naixement fins a 1680, acabant el Volum I amb Gerard Jan Palthe. En el Volum II, contínua des de 1680 amb Jan van Huysum i acaba el 1700 amb els germans Bernard i Matthijs Accama.

El seu llibre conté moltes notes sobre pintors de la Haia i la fundació de l'acadèmia de dibuix de la Haia on va viure i va treballar.[2]

Llista de pintors en Part I[modifica]

Llista de pintors en Part II[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Jan van Gool]» (en neerlandès). RKD. [Consulta: 19 abril 2016].[Enllaç no actiu]
  2. «Jan van Gool». Dictionary of Art Historians. Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 19 abril 2016].