Vés al contingut

Javier Artigas Pina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJavier Artigas Pina

Javier Artigas Pina (Saragossa, 6 de setembre de 1964 -) destaca com intèrpret d’instruments de teclat, principalment històrics, però també com a professor i investigador.[1]

Estudis[modifica]

[2] El seu contacte amb la música s’inicia quan comença com a cantant a l’”Escolanía de Infantes de Nuestra Señora del Pilar” de Saragossa, allà va tenir com a professor al Dr.  José Vicente González-Valle, una persona molt important per la seva formació. Posteriorment estudiarà piano al Conservatori de la ciutat i tot seguit es formarà en orgue i clavicèmbal, finalitzarà les dues carreres amb la màxima qualificació.

Durant diferents estius estudiarà amb diferents personalitats com M. C. Alain o K. Schnorr, entre d’altres. A continuació anirà a Barcelona per seguir-se formant amb M. Torrent.

La Universitat Autònoma de Madrid li concedeix el Diploma d’Estudis Avançats pel treball titulat “Una nueva visión del repertorio para teclado de los impresos musicales ibéricos publicados en la mediación del siglo XVIaprender a tager”, aquest va donar una nova visió del naixement de la música de teclat ibèrica.

Trajectòria professional[modifica]

A partir de l’any 1984 fins avui dia realitza concerts per Europa, Amèrica i Àsia en els esdeveniments més importants de música antiga. Forma part del grup d’instruments històrics de vent “Ministriles de Marsias” i col·labora amb altres formacions com el “Ensemble Tournières”. A més a més, Javier Antigas és el creador i director del “Festival Internacional de Órganos Históricos de la Región de Murcia”. També ha gravat diferents interpretacions per a RNE, Radio Clásica i RTVE, i ha participat en la gravació de diferents CDs.

Un altre càrrec que ha ocupat és el d’organista a la Iglesia Parroquial de San Gil i a la Basílica Catedral de Nuestra Señora del Pilar, les dues de Saragossa.

Per altra banda ha exercit de formador en cursos i conferències en diferents institucions educatives. Un altre fet destacable de la seva carrera professional és que ha fet de jurat en diversos esdeveniments, com en el “Premio Joseph Nassarre” de Mèxic celebrat l’any 2008.

També ha sigut sol·licitat quan s’ha hagut de restaurar un orgue o quan es produeix la instal·lació d’un nou orgue, a més a més actualment és assessor de la Dirección General de Bellas Artes y Bienes Culturales de Murcia.

En aquests moments és el cap del Departament de Música Antiga i catedràtic numerari d’orgue i clave del Conservatori Superior de Música de Murcia i ha participat en diferents comissions per l'elaboració de les normes per l'ensenyament superior artístic. A més a més es professor convidat permanent en diferents centres d’educació com l’ESMUC i l’any 2011 va ser professor del màster que organitzava aquesta institució juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Per altra banda és assessor de diferents publicacions com de la revista de musicologia “Naddarre”.

Finalment al llarg de la seva carrera professional ha participat diferents vegades amb la Filmoteca de Saragossa per realitzar l’adaptació i la interpretació de la part musical de diferents obres.

Premis[modifica]

Va aconseguir el Premi Extraordinari Final de Carrera amb l’orgue com a instrument. També ha participat en diferents gravacions que han estat premiades com “La Música de los Teóricos” a la que es van concedir cinc estrelles.

Titulacions destacables:

L’”Asociación Española de Centros Superiores de Enseñanzas Artísticas” el va nombrar soci d’honor.

Referències[modifica]

  1. «Artigas Pina, Javier – Conservatorio Superior de Música de Murcia» (en castellà). [Consulta: 29 desembre 2020].
  2. «Ilmo Sr. D. Javier Artigas Pina». [Consulta: 29 desembre 2020].