Jenny Markelin-Svensson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJenny Markelin-Svensson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1882 Modifica el valor a Wikidata
Mort1929 Modifica el valor a Wikidata (46/47 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat Tècnica de Helsinki
Nya svenska samskolan Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióenginyera Modifica el valor a Wikidata

Jenny Maria Gustava Markelin-Svensson (30 d'octubre de 1882, Vantaa17 de març de 1929, Hèlsinki) va ser inspectora de treball i la primera dona enginyera de Finlàndia.[1]

Els pares de Jenny Markelin (Svensson és el cognom del seu marit) eren el pagès Johan Fredrik Albert Markelin i Amanda Fredrika Nummelin, i el seu marit va ser Emil Svensson, que treballava en tecnologia de la construcció i amb qui es va casar el 1911. El 1905 es va graduar com a enginyera, la primera dona que ho feia a la Universitat de Tecnologia de Helsinki. La seva especialitat era l'enginyeria de camins, canals i ports.[2]

Després de la seva graduació, Markelin-Svensson es va familiaritzar amb les condicions de treball a Finlàndia, i amb beques de treball per a inspecció professional en diverses parts d'Europa. En 1908 va ser nomenada ajudant de Vera Hjeltin (pionera en seguretat i salut laboral) i el 1909, subdirectora d'inspectors per a diversos llocs del país. En 1913 es va traslladar a la ciutat de Hèlsinki servei, per treballar com a inspectora del Consell de Salut i es va familiaritzar amb la seguretat en el treball a Escandinàvia.

Quan el 1918 es va fundar el consell social, Markelin-Svensson en va ser nomenada membre i va ser la primera dona examinadora professional de Finlàndia. Més tard, va ser inspectora adjunta del Ministeri d'Afers Socials tinent d'inspector general sempre primerenques fins a la seva mort prematura. Markelin-Svensson va ser una activista social mitjançant els seus escrits a la premsa diaris escrits, presentacions i conferències, així com la indústria associacions i entitats, càrrecs de confiança dins de la temporada.

Referències[modifica]

  1. Kuusanmäki, Jussi: ”Markelin-Svensson, Jenny (1882–1929)”, Suomen kansallisbiografia, osa 6, s. 556–558. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-447-9. / Teoksen verkkoversio.
  2. Tekniikan naiset yhä harvassa. Tekniikan historia, juny 2017, núm 3/2017, s. 6. Alma Talent Oy.